Završen projekat smanjenja rizika od poplava

Rizik od poplava je smanjen i u Gradišci. Odrađeni su završni radovi u Agro – industrijskoj zoni “Nova Topola”.

U izgradnju sistema za prikupljanje oborinskih voda uloženo je oko 1.260.000 maraka. 60 odsto sredstava izdvojeno je iz Globalnog fonda za životnu sredinu, 40 iz budžeta grada. Ovo je od velike koristi i za privredu, kaže prvi čovjek Gradiške. 

“Da napravimo sistem koji će biti samoodrživ, koji će biti zaista u krajnjoj funkciji privrednika, građana Nove Topole, jer ćemo to proširiti i na mjesnu zajednicu Novu Topolu, jer smo stvorili preduslove s ovim radovima da možemo svu oborinsku vodu da prikupimo i da odvedemo u kanal Osorina-Borna-Ljevčanica”, rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške. 

Pet miliona dolara za realizaciju projekta smanjenja rizika od poplava u slivu Vrbasa obezbijedilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, implementira ih UNDP. Više od 60 odsto sredstava utrošeno je u infrastukturne radove, što je i bio cilj.

“Ovo nije jedini projekat. Ovo je projekat koji smo mi kao Ministarstvo obezbijedili za cijelu BiH, jer tu se nalazi u slivu rijeke Vrbas mnoge opštine, ne samo iz Republike Srpske, već i u FBiH i svaka od opština na javni poziv se prijavila koje su obezbijedile sufinansiranje”, istakla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. 

Projektom je smanjen rizik od poplava za više od 51.000 stanovnika i 190 privrednika. Urađen je i plan upravljanja poplavnim rizikom, što je doprinjelo tome da je sada sliv Vrbasa najuređeniji u BiH, a u rangu sa riječnim slivovima u EU, tvrde iz UNDP-a.

“U okviru ovog projekta je okončan i ciklus realizacije mjera na 21 lokaciji koje su bile izabrane u okviru ovog projekta u slivu Vrbasa. Za ovaj 21 projekat UNDP je izdvojio više od 3 miliona maraka, a opštine su osigurale sufinansiranje od 34 odsto”, naglasila je Steliana Nedera, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH.

Dobra vijest za Gradišku je i to što je sve spremno za preseljenje carinskog terminala. Gužvi u centru grada više neće biti. Već do kraja oktobra sve će biti prebačeno na novi granični prelaz i carinski terminal Gradiška koji je izgrađen na trasi auto – puta Banjaluka-Gradiška. 

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!