U Bijeljni otvorena “Kolonija dječjeg prijateljstva”

U Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj” u Bijeljini danas je svečano otvorena “Kolonija dječjeg prijateljstva” koja će do subote, 15. juna, ugostiti djecu i vaspitače iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Srpske.

Direktor ovog bijeljinskog vrtića Slaviša Vujanović rekao je novinarima da u manifestaciji učestvuju vrtići iz Sombora, Šapca, Cetinja, Štipa, Vukovara, Banjaluke i Bijeljine. – `Kolonija dječjeg prijateljstva` je prvenstveno prilika za druženje i sticanje prijateljstava među djecom, a za stručne saradnike u vrtićima to je proširenje prakse i znanja o svojoj djelatnosti – naveo je Vujanović. Vujanović kaže da je Bijeljina 2012. godine prvi put bila domaćin ove manifestacije i da će i ovoga puta grad i Republiku Srpsku prikazati u najboljem svjetlu, uz brojne izlete i posjete znamenitostima, dječije predstave i sportske aktivnosti.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić na otvaranju je rekao da je druženje najmlađih iz zemalja regiona lijep događaj za grad i prilika za razmjenu dobre prakse u predškolskom obrazovanju. – Gradska uprava Bijeljina podržava ovakve aktivnosti i mi ćemo organizovati prijem za sve učesike, a ono što je najbitnije je da budemo dobri domaćini djeci koja treba da poznaju druge narode, običaje i zemlje – rekao je Mićić. Direktor vrtića sa Cetinja Senka Vuksanović ističe da godišnja okupljanja pružaju priliku za razvijanje empatije kod djece prema drugima i da se učesnici Kolonije smatraju jednom porodicom. – Ono što su veliki razdvojili, mi spajamo, to je naš glavni cilj, da se zna da se djeca moraju voljeti bez razlike na vjeru, naciju, boju kože – poručila je Vuksanovićeva.

Marina Latinović, direktorka dječijeg vrtića u Vukovaru koji program sprovodi na maternjem srpskom jeziku, rekla je novinarima da se kroz druženje upoznaju različite kulture i načini rada, sa zajedničkim ciljem razvoja djeteta i napretka u ovoj oblasti. U “Koloniji” će iz svakog grada učestvovati po desetoro djece, dva vaspitača, direktori i stručni saradnici vrtića. Povelja o trajnoj saradnji predškolskih ustanova gradova Banjaluke, Cetinja, Ohrida, Peći, Sombora, Šapca, Velenja i Vukovara potpisana je 1980. godine u Vukovaru i druženja su trajala do 1990. godine. Saradnja je obnovljena 2008. godine na Cetinju, kada se “Koloniji” pridružio i Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” iz Bijeljine.

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!