Tužba u ladici do kraja maja

Republika Srpska istrajna je u namjeri da podnese tužbu protiv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i FBiH jer još nisu primijenjena nova pravila za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, zbog čega trpi višemilionsku štetu.

Pravni stručnjaci u saradnji sa Pravobranilaštvom Srpske počeli su u aprilu da pripremaju tužbu protiv UIO i FBiH, a premijer Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je u utorak da je ta tužba spremna. On kaže da ne očekuje ništa od sjednice Upravnog odbora UIO, koja je zakazana za danas (srijeda), a na kojoj bi, između ostalog, trebalo da bude riječi i o ovom problemu.

– Ti koeficijenti su posljednji put usaglašeni u maju 2017. godine i od tada su uvijek bili na štetu Republike Srpske. Samo u prošloj godini je oštećena za 33 miliona maraka – rekao je Višković. On je ponovio da je razgovarao sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, koji mu je rekao da se o tom pitanju može dogovarati kada bude izabrana nova Vlada FBiH. – Njihova molba bila je, s obzirom na to da se očekuje formiranje nove federalne vlade do kraja maja, da naša tužba ne ide bar do kraja ovog mjeseca, što smo uvažili i nećemo ih tužiti do tada – rekao je Višković.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske potvrdili su da će članovi Upravnog odbora iz Srpske prisustvovati sjednici koja bi trebalo da bude održana u Sarajevu, a na kojoj bi trebalo da bude razmatrano poravnanje prihoda od PDV-a i prijedlog odluke o privremenim koeficijentima za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza. Predsjedavajući Upravnog odbora UIO Vjekoslav Bevanda rekao je nedavno da na svakoj sjednici na dnevni red uvrsti tačke o poravnanju među entitetima za prethodne godine, te prijedloge odluka o privremenim koeficijentima za određeni kvartal, ali nije bilo saglasnosti među entitetima o konačnim poravnanjima. Da bi se usvojile te odluke, neophodni su glasovi tri ministra finansija, uz još jedan glas članova odbora iz reda eksperata. Iz Uprave su ranije istakli da očekuju da se Republika Srpska i FBiH dogovore o svim poravnanjima i koeficijentima raspodjele prihoda koje treba da usvoje. UIO BiH je tokom prva tri mjeseca ove godine prikupio 1,82 milijarde KM prihoda od indirektnih poreza, što je za 122 miliona više u odnosu na isti period godinu ranije. Presude Republika Srpska je i 2011. godine podnijela tužbu protiv UIO, tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu Srpske. Nakon što je dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavljen postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu od oko 15 miliona KM. Sud BiH donio je 2015. godine presudu kojom je UIO obavezan da Srpskoj isplati 15 miliona KM, plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu. Srpska je uspjela da naplati 4,6 miliona KM, a izvršenje vlastite presude Sud BiH odgađao je u nekoliko navrata.

Izvor: Glas Srpske

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!