Svetlana Vuković, prva žena instruktor vožnje u Bijeljini

Saobraćajni instruktori nisu anđeli, nisu ni bezgrešni, ali je ispred njih porodica i porodično vaspitanje, te škola, kaže Svetlana Vuković, diplomirani inženjer saobraćaja, prva žena instruktor vožnje u Bijeljini.

Ovim poslom bavi se već 28 godina. Kaže da je u protekle tri decenije imala pet karakterističnih kandidata, žene koje su u sedmoj deceniji života polagale vozački ispit. Jedna od njih je u međuvremenu prevalila na drumu pola miliona kilometara. Instruktor vožnje je i Svetlanin  suprug Slađan, odnedavno i sin Stefan, tako da je ovaj posao za Vukoviće postao „porodično zanimanje“. Prije dvadeset i dvije godine Vukovići su registrovali  Auto – školu „Elita“.

„ Izuzetno je važno voliti posao koji obavljaš, jer tada postoji i motivacija za napredovanje. Prvo radno mjesto dobila sam u Auto – moto društvu u Bijeljini, odmah po završetku Više saobraćajne škole u Zagrebu 1991. godine. Te godine sam u Zemunu položila ispit za instruktora vožnje i tako sam počela raditi i na obuci kandidata. U 1997. godini, zajedno sa suprugom Slađanom, registrovala sam Auto – školu „Elita”. U 2009. godini diplomirala sam na fakultetu u Doboju, a od 2012. godine licencirani sam predavač teoretskog dijela nastave, licencirani ispitivač i teorijskog i praktičnog dijela na polaganjima vozačkih ispita. Unazad tri godine angažovana sam od strane MUP-a RS kao predavač za vozače koji imaju sedam kaznenih bodova“.



Za nepune tri decenije, kaže Svetlana, kroz ovu porodičnu auto – školu prošlo je više od 2.000 kandidata. Odlika dobrog instruktora, kaže Svetlana, je da bude strpljiv, pažljiv i prilagodljiv, jer je svakodnevno u kontaktu sa ljudima različitog uzrasta i zanimanja.



„ Veliki izazov je pomoći čovjeku da savlada prve korake za volanom, da se oslobodi straha. U saobraćaju se u proteklih tridesetak godina promijenilo puno toga. Povećan je značajno broj vozila na cestama, samim tim se smanjuje bezbjednost učesnika u saobraćaju. Kriza društva, pad opšte kulture, reflektuje se i na pad saobraćajne kulture.


Povećava se iz godine u godinu broj saobraćajnih nezgoda. Izostanak roditeljske pažnje ne smije biti isključen,  kao ni u momentu kad je dijete prohodalo. Koliko god bili kvalitetni instruktori vožnje ili ispitivači koji potpisuju vozačke dozvole, oni ne mogu uticati na nepoštovanje ograničenja brzine, na vožnju pod dejstvom alkohola.  Nepoštivanje propisa, takođe, izaziva veliki broj saobraćajnih nezgoda. U posljednje vrijeme je prisutno i pojačano konzumiranje opojnih droga. Zbog toga roditeljska pažnja mora biti prisutna u svako vrijeme”,ističe Svetlana Vuković.


Sve je više žena za volanom. One su disciplinovanije i opreznije u saobraćaju, pa ispada da su one i malo lošiji vozači, jer njihova opreznost usporava saobraćaj, kaže Svetlana Vuković.  

Izvor: desavanjaubijeljini

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!