Svečana akademija: Vidovdan – nepresušni izvor vjere, nade i snage

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je na Vidovdanskoj akademiji u Bijeljini da je Kosovska bitka borba za čitavu hrišćansku Evropu i da Srbi, bilo gdje da žive u svijetu, treba da žive kosovskom etikom – zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka.

Besjednik, đakon Nemanja Erak, rekao je da veliki srpski praznik Vidovdan neminovno asocira na čuvenu Kosovsku bitku koja se odigrala prije 630 godina, bitku između dva svijeta u teška vremena, ocjeljujući da se istorija ponavlja i danas.

“Vidovdan nije samo jedna bitka, veliki vojni i moralni poduhvat srpskog naroda, Vidovdan je mjera naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, prizma kroz koju posmatramo život, parametar kojim se odmjeravamo, naša duhovna dimenzija i izraz vjere u vječni zajednički život sa Bogom”, naveo je Erak.

On je poručio da je za Srbe Vidovdan nepresušni izvor vjere, nade i snage.

“Vrijeme u kojem živimo i dani koji dolaze nagovještavaju probleme i teškoće, naš narod na Kosovu i Metohiji nalazi se u istoj onoj egzistencijalnoj opasnosti u kojoj je bio prije 630 godina godina, a mi nešto udaljeniji od Gazimestana živimo u neslozi koja se najčešće ogleda u brizi svakoga od nas za isključivo ličnim interesom i egzistencijom”, upozorio je besjednik.

Đakon Erak je rekao da ljudi danas nerijetko jedni druge ne čuju i ne vide i da se rasipaju po tuđini, te ukazao na značaj jedinstva i saglasja između svjetovne i duhovne vlasti.

“U ovo teško vrijeme naša ljudskog i dobrota moraju biti sačuvane, bez obzira na iskušenja koja su mnogobrojna, a Vidovdan treba da bude mjera kojom ćemo izmjeriti svaku našu riječ prije nego što je izgovorimo i svaki naš postupak prije nego što ga učinimo”, poručio je besjednik.

Đakon je vidovdansku besjedu završio pozivom srpskom narodu da istraje u borbi za Kosovo i Metohiju i porukom da se Srbi ne odriču svijeta, već se trude da ga preoraze, kao što se na svetoj liturgiji zemaljski plodovi, hljeb i vino, preobražavaju u tijelo i krv Hristovu.

Svečanu akademiju “U susret Vidovdanu” organizovao je Gradski odbor Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta” Bijeljina, a predsjednik ovog udruženja Mitar Novaković rekao je da je ona posvećena proslavi 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Na svečanosti su dodijeljene i nagrade učenicima generacije osnovnih i srednjih škola u gradu, a u bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupio je Hor “Prosvetitelj” iz Novog Sada.

Miodrag Blizanac, dirigent i reosnivač jednog od najstarijih srpskih horova, rekao je novinarima da ovaj nacionalni hor okuplja prosvjetne radnike i pokušava da kroz pjesmu vrati i očuva srpsku tradiciju, kao i kulturološki značaj profesije.

Prema njegovim riječima, Hor “Prosvetitelj” pronašao je i obnovio više od 700 zabranjenih srpskih pjesama iz posljednjih pet vijekova.

Izvor: srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!