Stanje u policijskim stanicama: Nedovoljan broj ćelija, smrad i mrak, pijani vozači najčešći “gosti”

Bosna i Hercegovina je prihvatanjem međunarodnih standarda ljudskih prava preuzela i obavezu da osigura zaštitu osoba od torture ili bilo kakvog drugog oblika nehumanog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja.

Bosna i Hercegovina je prihvatanjem međunarodnih standarda ljudskih prava preuzela i obavezu da osigura zaštitu osoba od torture ili bilo kakvog drugog oblika nehumanog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja.

Ombudsmeni za ljudska prava u BiH koji su krajem prošle godine obišli brojne policijske stanice (PS) kako bi se uvjerili u uslove prostorija za zadržavanje privedenih osoba zaključili su da je neophodno i dalje podizati svijest policijskih službenika o postupanju prema uhapšenim osobama i njihovim pravima. Utvrđeno je da većina policijskih uprava (PU) ne raspolažu dovoljnim brojem ćelija, a one postojeće su ograničenog kapaciteta.

Čest slučaj je da prostorije koje se nalaze u okviru jedne policijske stanice koriste i druge stanice u sklopu iste policijske uprave. Generalne preporuke ombudsmena koje su upućene vladama entiteta, kantona i Brčko Distrikta odnose se na potrebu izdvajanja novca iz budžeta kako bi se ministarstvima unutrašnjih poslova omogućila adaptacija ćelija u skladu i po uzoru na standarde predviđene Evropskim zatvorskim pravilima.

U najvećem broju slučajeva to podrazumijeva instaliranje videonadzora radi kontrole i prevencije nepoželjnog ponašanja ili samopovređivanja uhapšenih, ali uz vođenje računa o rasporedu kamera. Kamere, naime, trebaju biti u hodnicima kojima se prilazi ćelijama i ne bi smjele pokrivati mokri čvor, kako bi se poštivala privatnost pritvorenika.

Ombudsmeni, takođe, preporučuju da se izdvoji novac za upošljavanje dodatnog kadra u policijskim upravama, zatim usavršavanje policijskih službenika.

Posebno, Federalnom MUP-u ombudsmeni su preporučili uspostavljanje elektronske evidencije privedenih osoba, a MUP-u RS da postojeću elektronsku evidenciju uskladi s odredbama Krivičnog zakonika RS, jer se članovi krivičnih djela u evidenciji ne podudaraju s članovima krivičnih djela koja su izvršena. Ko najčešće prenoći u policiji -ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja (najčešće vožnja pod uticajem alkohola) -narušavanje javnog reda i mira -zloupotreba droga -nasilničko ponašanje -teška krađa -nasilje u porodici

Stanje u PU Bijeljina

-Štete od poplava, smrad i mrak -Obuhvata osam policijskih stanica -Nema videonadzora -Nema dovoljno smještajnih kapaciteta -Ćelije smještene u podrumu PS Bijeljina 1 bile poplavljene 2014. godine i nisu sanirane štete, ali je ombudsmenima rečeno da su u pripremi nove prostorije -Ćelijska vrata su od dotrajalih metalnih rešetki, mali prozori s metalnom mrežom i rešetkama ne dozvoljavaju dotok ventilacije, pa je u ćelijama osjetan smrad -Osvjetljenje prostorija veoma je slabo -Ćelije imaju oštećene čučavce u mokrim čvorovima, nema umivaonika ni neophodnih higijenskih sredstavai    

Izvor: Avaz.ba

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!