Šta učiniti nakon promjene imena ili prezimena?

U posljednje vrijeme imali smo priliku da pročitamo ili čujemo da određene osobe nisu mogle preći granicu, jer su prezime promijenile u matičnim knjigama, ali ne i u ličnim dokumentima. Odgovor na ovo pitanje dala je portparol PU Bijelina Aleksandra Marić.

“Ukoliko je došlo do promjene imena, ili prezimena, potrebno je da se po Zakonu o ličnoj karti državljana BiH u roku od 60 dana, od dana promjene imena ili prezimena, podnese zahtjev Odsjeku za identifikaciona dokumenta”, kaže Aleksandra.

Ovo je zakonska obaveza koja je važeća i u slučajevima dodavanja prezimena u već postojećim ličnim dokumentima. “Nakon izdavanja obaveznog identifikacionog dokumenta, a to je lična karta, potrebno je izvršiti i promjenu ostalih dokumenata gdje će se na osnovu nove lične karte izdati dokumenta po zahtjevu podnosioca, a to su: pasoš, vozačka i saobraćajna dozvola, ukoliko je podnosilac već posjedovao, a promjene je potrebno izvršiti i na dokumentima kao što su zdravstvena knjižica, radna knjižica, te bankovne kartice”, pojasnila je Marićeva.

Izvor: Semberija Info

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!