SIPA lišila slobode tri lica zbog krijumčarenja ljudi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na području Bratunca, lišili slobode dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona BiH „Organiziovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“ i spriječili krijumčarenje sedam državljana Iraka, od kojih je troje djece. 

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e, privremeno su oduzeli dva putnička motorna vozila, više mobilnih telefona te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Provodeću drugu operativnu akciju u okviru predmeta kodnog naziva “Maroko”, policijski službenici SIPA-e, juče su na području Sarajeva, pretresli jedan stambeni objekat i lišili slobode jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“ i krivično djelo iz člana 241. “Ometanje rada pravosuđa” istog zakona.    

Osumnjičeno lice privedeno je u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Navedene aktivnosti provodene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Kantona Sarajevo. 

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!