Reforma školstva: Djeca da misle, a ne uče napamet

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je ove sedmice javni poziv za izbor stručnih timova za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja.

Stručnjaci bi se, kako je najavljeno iz ministarstva, trebali baviti revizijom i razvojem nastavnih planova i programa, te modernizacijom nastavnog procesa i nastavnih sadržaja.

Otvaranje ovako važnog reformskog procesa pozdravljaju svi u sistemu obrazovanja Republike Srpske, uz ocjenu da je domaćem školstvu prijeko potrebno da djecu i mlade ljude stavi u fokus i nauči ih da misle, a ne da uče napamet.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Miroslav Popržen podvukao je za Mondo da ne treba očekivati da će se stvari promijeniti preko noći, ali da je važno ući u ovaj proces i u njega uključiti stručne ljude.VIJESTI

“Ideja ministarstva je jako dobra, da se pozovu ljudi sa stručnim kompetencijama, da zajednički unaprijedimo sistem obrazovanja u RS. Smatram da je prvo potrebno uraditi reviziju nastavnih planova i programa koji su preobimni, u mnogim dijelovima zastarjeli i obiluju stvarima i činjenicama koji ne pripremaju mlade ljude za praktičan život. Treba odstupiti od klasičnog koncepta učenja, a posebno se fokusirati na učenike sedmog, osmog i devetog razreda osnovnih škola, sa kojima bi se radilo i usmjeravalo ih prema zanimanjima i profesijama koje planiraju odabrati”, kazao je Popržen.

Saša Marković iz Omladinskog komunikativnog centra (OKC) smatra da je inicijativa Ministarstva prosvjete i kulture RS odlična.

“Reforma i modernizacija obrazovnog sistema u cjelosti je prijeko potrebna kako bismo na ovim prostorima imali kratkoročno i dugoročno efikasan i efektivan sistem obrazovanja. Obrazovanje usklađeno sa tržištem rada, mladi čovjek u fokusu, učenje djece od malih nogu da misle, a ne da uče napamet, trebaju biti neki od ciljeva same reforme”, kazao je Marković za Mondo.

On je istakao da će OKC, kao organizacija koja 23 godine radi za mlade, iz ugla civilnog sektora uvijek biti na raspolaganju da na inovativan i prosperitetan način doprinese razvoju društva uopšte, a posebno obrazovanja kao najvažnijeg stuba svakog savremenog društva.

“Moramo da se fokusiramo na budućnost, a ne samo na ono šta nam treba danas, nego šta nam treba za deset godina”, naglasio je Marković

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pozvala je stručnu javnost da se odazove na javni poziv, koji je otvoren do 27. maja ove godine.

“Reforma obrazovanja je veliki posao u koji treba da budu uključeni svi oni koji mogu dati svoj doprinos unapređenju i razvoju obrazovanja u Republici Srpskoj. Ulazimo paralelno u sve reformske procese i na taj način želimo da otvorimo vrata novim iskoracima u procesu obrazovanja. Vjerujem da zajedničkim snagama možemo značajno unaprijediti sistem obrazovanja u RS”, rekla je Trivićeva.

Izvor: Mondo.ba


This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!