PROAKTIVAN PRISTUP RJEŠAVANJU PROBLEMA ODLASKA MLADIH

Gradska uprava Bijeljine organizovala je dvodnevnu radionicu na kojoj su studenti fakulteta iz Bijeljine odredili prioritete koje je potrebno uraditi u Bijeljini da bi se spriječio odlazak, a kao najveći problem istakli su nezaposlenost.
Rezultati istraživanja koje je sprovela Gradska uprava Bijeljina – Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije pokazali su da 55 odsto studenata koji studiraju na području Grada Bijeljina želi da napusti BiH, a 20 procenata ne zna da li želi da ode ili ne, saopšteno je iz Gradske uprave. 

U radionicama su učestvovali studenti Fakulteta poslovne ekonomije, Pravnog i Pedagoškog fakulteta iz Bijeljine. 

Šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović istakla je da su studenti koji učestvuju u radionicama puni kvalitetnih ideja. 

“Definisaćemo njihove prijedloge i vidjeti na koji način možemo doći do implementacije. Sama Gradska uprava neće moći uraditi sve, ali u partnerstvu sa različitim institucijama dosta toga se može postići. Svima je cilj da zadržimo mlade ljude na ovim prostorima”, rekla je Todorovićeva. 

Ona je dodala da je mladima, između ostalog, neophodan kvalitetniji društveno-kulturni život, ipak većina njih definiše nezaposlenost kao glavni problem. 

“Mi smo i ranije u okviru nekih projekata sprovodili obuke za deficitarna zanimanja, a i ove godine smo aplicirali za projekat preduzetničke obuke 100 mladih ljudi do 30 godina starosti i to je jedan od načina da riješimo najveći problem mladih”, naglasila je Todorovićeva. 

Ona je dodala da će rezultat radionica biti konkretni zaključci i preporuke koje će biti uvrštene u strategiju razvoja Grada, a neke ideje, poput multifunkcionalnog sportskog centra već su planirane ovim strateškim dokumetom, što pokazuje da Gradska uprava razmišlja u smjeru potreba ovog dijela stanovništva. 

Radionice su održane u sklopu projekta “Bijeljina kao idealno mjesto za život -podržano Agendom 2030” koji realizuje Gradska uprava u saradnji sa organizacijom “Pulsverk” iz Austrije. 

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!