Polovina nezaposlenih u Srpskoj u punoj radnoj snazi

Dok se poslodavci u Republici Srpskoj žale da radnike traže svijećom, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje je gotovo polovina nezaposlenih u punoj radnoj snazi.

Tako je, po posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, na kraju februara bez posla bilo više od 44.000 osoba starosti od 20 do 40 godina. Ukupno je nezaposleno 95.051 osoba, a administrativna stopa nezaposlenosti je 29,9 odsto.

U prva dva mjeseca posao je posredstvom Zavoda našlo gotovo 6.000 ljudi, dok se istovremeno na Biro prijavilo njih više od 10.000.

Posredstvom Zavoda trenutno je otvoren 181 konkurs za posao.

U Republici Srpskoj u toku je projekat “Startap Srpska” namjenjen mladima za započinjanje biznisa. Projekat finansiraju Vlada Republike Srpske i Srbija u ukupnom iznosu od dva miliona KM.

Konkurs je raspisan u decembru i zatvoren je u januaru. Međutim, rezulatiti još nisu poznati jer je Vlada RS u međuvremenu odlučila da u ovaj projekat uključi još 1,6 miliona KM.

U Zavodu za zapošljavanje RS kažu da će rezultati biti poznati nakon što odluka Vlade RS o dodatnom finansiranju bude objavljena u Službenom glasniku.


This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!