Počinje Ramazan

Večeras sa zalaskom sunca počinje mjesec ramazan. Muslimani Bosne i Hercegovine i diljem svijeta će, nakon jacije-namaza, večeras klanjati prvi teravih-namaz, a sutra će zapostiti i prvi dan posta.

“Post kao fundamentalni ibadet u mjesecu ramazanu intimni je čin – on se izvana ne vidi, ali liječi iznutra, potiskuje materijalno i naglašava ono što je vječno. Tada mogu provrijeti vrela u nama koja nadilaze sva zadovoljstva koja materijalna ili ovosvjetska dobra donose”, rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić koji je ukazao na značaj posta koji počinje večeras.

S obzirom da se savremenom čovjeku stalno nameću različiti izazovi, Musić poziva one koji ne poste “da im post bude izazov, neka probaju, pa nek vide šta je pravo zadovoljstvo i šta je sreća“.

“Probaj postiti jedan dan, pa ćeš vidjeti pozitivne promjene unutar tebe samog i tvog odnosa sa ljudima, jer ko popravi svoj odnos sa dragim Bogom, On mu pomogne da popravi odnos sa ljudima oko sebe na principu istine, pravde, dobročinstva, svega čemu nas uči Kur’an i Poslanik a.s.”, poručio je Musić.

Pojašnjava da je post djelo koje je Gospodar dao kao metodu odgoja svim generacijama. Postom, navodi, uskratim sebi jelo, piće i intimni odnos radi zadovoljstva Allaha da bi duhovna vrela provrela, da bi se srce očistilo. Dok postim, pojašnjava, drugačije gledam na ljude, gladnog razumijem, razumijem onoga koji je u stanju potrebe, neimaštine, onoga ko je bolestan i onog koji traži posao.

Musić naglašava da ko god posti mjesec ramazan, taj vjeruje svome Gospodaru, odaziva mu se i želi da bude u stanju u kojem želi da ga Gospodar vidi.

“Zato uđite u jednu prelijepu bašču koju nam je dragi Bog dao, a ta bašča se zove mjesec ramazan. Uzmite plodove ramazana. Idite na mukabele, ako niste postili ranije, postite sada. Jer zaista na ovom svijetu ima džennet, ko ne uđe u taj džennet, neće ući u džennet na budućem svijetu, a to je džennet spoznaje Stvoritelja jedinog”, navodi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Tokom Ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a zahtijeva potpuno uzdržavanje od jela i pića i tjelesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana.

Islamskim vjernicima je u ovom periodu zabranjeno ratovanje.

Od njih se takođe očekuje da što više slijede učenje Muhameda, i naročito nastoje da uspostave što bolje međuljudske odnose.

Ramazanski bajram kojim se završava mjesec posta, ove godine slavi se 4. juna.

Izvor: mondo.ba

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!