Nesavjesni građani septičke jame prazne na njive i u kanale

Nesavjesni građani sadržaje nekoliko hiljada septičkih jama u Bijeljini, umjesto u Fabrici za prečišćavanje otpadnih voda, nezakonito prazne na njive, kanale pored puteva i u vodotoke.


Azem Aletović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Janja, koja ima 3.000 domaćinstava, ocijenio je da je sve do ljudi i njihove savjesti. 

On kaže da se već godinama uzalud pokušava zaustaviti nebriga za komšiju i za svoj grad, jer nesavjesni domaćini i dalje sadržaj iz septičkih jama prosipaju gdje ko stigne – na njive, u kanale u naselju i direktno u sistem kišne kanalizacije. 

Aletović je apelovao na savjest sugrađana da pravilnim i redovnim održavanjem septičkih jama spriječe zagađenje u svojoj životnoj sredini. 

U gradskom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” Srni je rečeno da imaju sklopljene ugovore za održavanje septičkih jama sa vlasnicima 150 domaćinstva u Semberiji, kojima se po cijeni od 98 KM obezbjeđuje pražnjenje septičkih jama tri puta godišnje. 

U “Vodovodu” ističu da oni cisterne sa talogom iz septičkih jama prazne u Fabrici za prečišćavanje otpadnih voda. 

Načelnik bijeljinske Komunalne policije Ratomir Draganić kaže da je ove godine evidentirana jedna prijava iz Novog Naselja Janja i da je cisterna mulja iz septičke jame istrešena u kanal pored puta, ali da nije navedeno ko je to uradio. 

Prema njegovim riječima, tokom godine ovakvih prijava bude u naseljima oko grada, ali njihov broj nije veliki. 

Ispuštanje otpadnih voda iz nekoliko hiljada domaćinstava u Semberiji u septičke jame ili direktno u sistem kišne kanalizacije prepoznato je kao glavni izvor zagađenja površinske i podzemne vode u Bijeljini i u Studiji o zagađenosti objavljenoj pred početak izgradnje kanalizacije u Bijeljini, koja traje već duže od deceniju. 

Kako je navedeno, cijela mreža za odvođenje površinskih voda uliva se u kanal Dašnica – vještački vodotok koji teče kroz grad. 

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!