Narod Srpske biće uz braću u Crnoj Gori dok se nepravda ne ispravi

Oštre reakcije na dešavanja u Crnoj Gori stižu i iz Republike Srpske i Srbije. Zakon o slobodi vjeroispovjesti i pravnom statusu vjerskih zajendica koji je rano jutros usvojio crnogorski parlament, ne služi na čast Crnoj Gori, kaže srpski član predsjendištva BiH. 

Milorad Dodik poručuje onima koji diskirminišu Srpsku pravoslavnu crkvu, da se prisjete kako je to nastala Crna Gora.

To je neprihvatljivo za Republiku Srpsku, mislim da je trebalo voditi dijalog i pokušati doći do kompromisa. Neprihvatljivo je da se na ovakav način omalovažava Srpska pravoslavna crkva koja u suštini crnogorske državnosti, da se zna kada u Turci došli na ove prostore, da se zna da se Srpska pravoslavna crkva povukla na prostore današnje Crne Gore. Stvorena je Mitropolija koja je bila osnov za formiranje Crne Gore kao države“, kaže Dodik.

Zbog nepravde koju trpi srpski pravoslavni narod u Crnoj Gori, zabrinuti su i u Srbiji. Aleksandar Vučić poručuje da će, ne rušeći mostove pomoći srpskom narodu u Crnoj Gori. 

Mi ćemo u skaldu sa diplomatskim mogućnostima, striktno vodeći računa o našim pravima, našim obavezama, neurušavajući prava jedne druge zemlje da pokušamo da pomognemo našem našem narodu  i našoj crkvi. I znanjem i stručnošću naših pravnika i na sve drug emoguće načine“, kaže predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Sporni zakon, sigurno će razmatrati i neke više sudske  istance, smatraju u Srpskoj. Stižu i poruke da ovakav potez sigurno neće služiti Crnoj Gori koja želi u Evropsku Uniju. 

Taj zakon, pored toga što je donesen mimo preporuke venecijanske komisije, koji je neustavan.- sigurno će morati dobiti neki epilog na nekakvim višim instancama koje se mogu odrediti prema tom zakonu, u smislu poštovanja međuanrodnog prava“, kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS. 

Narod Republike Srpske i danas je uz braću u Crnoj Gori i biće uz njih i u njihovoj borbi da se ova nepravda ispravi, kaže Srpski član predsjendištva BiH. Milorad Dodik poručuje da će iskoristiti svojemeđunarodne kontakte kako bi im ukazao na diskriminatorski zakon.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!