LU “Semberija”: Krivolov se drastično smanjio

Godišnje se, u skladu sa Zakonom o lovstvu Republike Srpske, na području Semberije izda desetak disciplinskih mjera lovcima koji love u vrijeme lovostaja ili bez dozvole.

Za prekršaje se naplaćuju novčane kazne, ali ohrabruje da u prošloj godini nije podnesena ni jedna krivična prijava. Krivolov se drastično smanjio zahvaljujući angažovanju lovočuvarske službe.

Lovočuvarska služba Lovačkog udruženja “Semberija” kontroliše oko 43.000 hektara lovišta. Zahvaljujući opremljenosti, ali i predanom radu lovočuvara, lovovođa i članova ovog udruženja, kontrola lovišta iz godine u godinu sve je uspješnija.

– Prošle godine smo, uz pomoć Ministarstva dobili deset nadzornih kamera koje koristimo u lovištu za praćenje divljači i nadzor, znači da možemo da imamo tačan uvid u kondiciju divljači – istakao je Dejan Јekić glavni lovočuvar u LU “Semberija”.

– Ukoliko se radi o prekršajnim prijavama, kaznena mjera je od 500 maraka do 5.000, a ukoliko se radi o krivičnim prijavama, one se podnose u skladu sa krivičnim zakonom i idu od tri mjeseca do tri godine zatvorske kazne – rekao je Radenko Božić, sekretar LU “Semberija”.

U atarima Lovačkog udruženja Semberija izlovljavaju se zečevi, fazani, prepelice, divlje patke i srneća divljač. Lovokrađa se može spriječiti prisustvom lovaca u lovištu koji se brinu o divljači i održavaju lovno-tehničke objekte.

– Iznosimo so tokom čitave godine, u toku zimskog perioda iznosimo kukuruz i sijeno za divljač. Trudimo se da smanjimo krivolov i lovokrađu da to ne bude praksa i da održimo mir u lovištu – naglasio je Dušan Radovanović član Lovačke sekcije Bukovica.

Lovačko udruženje “Semberija”, osnovano je 1919. godine, u 17 sekcija okuplja oko 1.100 lovaca . Iz ovog udruženja apeluju na sve lovce, ali i građane da ako primjete slučajeve krivolova ili lovokrađe to odmah prijave.

Izvor: rtrs.tv


This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!