I ovo nasilje je krivično djelo

Novim Zakonom nasilje u porodici više neće biti tretirano kao prekršaj, već kao krivično djelo.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

Pred narodnim poslanicima na narednom zasjedanju naći će se Zakon o izmjenama i dopuna zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Provjerili smo šta se mjenja i koliko će žrtve nasilja novim Zakonom biti zaštićene.

Novim Zakonom nasilje u porodici više neće biti tretirano kao prekršaj, već kao krivično dijelo. U Republici Srpskoj u narednom periodu i novčano će biti kažnjavane osobe koje ne prijave nasilje u porodici. Jedna od žrtava nasilja u porodici ispričala je za našu televiziju kroz kakvu je torturu prošla. 

“28 godina sam trpila nasilje u porodici, tukao me muž. Dobili smo šestoro djece, jedan sin je poginuo. Ja sam odlazila i vraćala se, ali uvijek je isto bilo. Uzela sam stvar u svoje ruke i otišla u Sigurnu kuću. Isti je bio i prema djeci i djecu je tukao i maltretirao”, ispričala ježena koja je godinama trpila nasilje svog muža. 

Kazne i do 5.000 KM slijede i za zaposlene u organima zaštite koji dođu do saznanja da je učinjeno ili da postoji i najmanja sumnja da je učinjeno nasilje u porodici, a to ne prijave. Članovi porodice i građani koji budu ćutali, a znali su za nasilje, takođe, će biti kažnjeni. 

Član 42. mijenja se i glasi:

(1) Od 1.000 KM do 3.000 KM kazniće se za prekršaj zaposleni u obrazovnoj, socijalnoj i zdravstvenoj ustanovi, koji ne prijavi nasilje u porodici.

(2) Od 300 KM do 900 KM kazniće se za prekršaj građanin koji ne prijavi nasilje u porodici.

(3) Od 300 KM do 900 KM kazniće se za prekršaj član porodice ili porodične zajednice koji ne prijavi nasilje u porodici izvršeno prema djetetu, osim u slučaju kada je i sam žrtva nasilja u porodici.

Biće kažnjen i policijski službenik koji nakon prijave da je učinjeno nasilje u porodici o tome ne obavijesti Centar za socijalni rad. Prema novom Zakonu nasiljem u porodici smatraće se verbalni napad, vrijeđanje, psovanje, onemogućavanje pristupa zdravstvenoj zaštiti, namjerno oštećenje imovine člana porodice i oduzimanje prava na ekonomsku nezavisnost zabranom rada. 

“Nema više prekršajne odgovorosti. Takođe smo uspostavili odgovornost građana da po sazanju da je učinjeno nasilje, to nasilje i prijave”, 
izjavila je Sonja Davidović, ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske. 

“Nasilnika treba izolovati, a žrtve nasilja treba da ostanu u svojim kućama. Ne možemo da dozvolimo da tu djecu odvedemo u novo okruženje i stres”, smatra Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

Fondacija Udružene žene Banjaluka inicijator je mnogih izmjena u Zakonu. 

“Nasilje u porodici se mora spriječiti”, ističe Gorica Ivić, Fondacija Udružene žene Banjaluka. 

Trenutno u Republici Srpskoj rade sigurne kuće – u Banjaluci, Modriči i Bijeljini. Prema podacima resorog ministarstva od 2013. do 2018. godine u sigurnim kućama u Republici Srpskoj bilo je smješteno ukupno 555 žrtva nasilja u porodici, 204 žene i 340 djece. 

Nasilje u porodici može se prijaviti i besplatnim pozivom na broj 1264.

Izvor: Avaz



This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!