Grupa vjernika iz Dervente i Bijeljine posjetila Svetu goru

Grupa od 50 vjernika iz Dervente i Bijeljine posjetila je jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti – manastir Hilandar na Svetoj gori.

Uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, vjernici su sa sveštenikom iz Dervente protojerejom Ilijom Jovićem na ovom pokloničkom putovanju posjetili i zadužbinu Stefana Nemanje manastir Studenicu, mjesto krunisanja srpskih kraljeva manastir Žiču, zadužbinu kneginje Milice manastir Ljubostinju i Crkvu Lazaricu gdje se nalazi dio moštiju Svetog cara Lazara. Protojerej Jović rekao je da su se vjernici, imajući u vidu da je vrijeme Časnog posta, u manastirima gdje su bili na liturgiji pričestili, a muški dio grupe je to učinio i u manastiru Hilandar.

– Cilj putovanja je bio da makar na kratko zaboravimo svakodnevne brige, te da se posvetimo duhovnom obnovljenju i težnji jedinstva sa Gospodom – istakao je protojerej Jović. Tokom boravka u Hilandaru vjernici su posjetili krst cara Dušana, kao i skit Svetog Vasilija u Hrusiji, pirg kralja Milutina i kosturnicu, kao i monaško groblje. Poklonici su na Svetoj gori posjetili i manastir Svetog Pantelejmona, kao i manastir Kakovo blizu luke Uranopolis.

U Solunu su posjetili Crkvu Svetog Dimitrija gdje se nalaze mošti zaštitnika ovog grčkog grada, Crkvu Svete Sofije, kao i Mitropoliju solunsku gdje su mošti Svetog Grigorija Palame. Na pokloničko putovanje krenuli su u utorak, 2. aprila iz Dervente, i vratili se jutros.

Hilandar, koji je osnovan u 12. vijeku, predstavlja jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti, u kome je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka.

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!