Bijeljinski advokati protiv uvođenja fiskalnih kasa

Advokati u Bijeljini održali su danas mirni protest ispred zgrade pravosuđa, solidarišući se sa brčanskim advokatima koji se protive uvođenju fiskalnih kasa u advokatskim kancelarijama.

Predsjednik Zbora advokata bijeljinske regije Đorđe Vasić rekao je novinarima da bi se uvođenjem fiskalizacije u advokatsku djelatnost javna vlast miješala u samostalnost i nezavisnost advokature i to na način koji je protivan drugim propisima, posebno Zakonu o advokaturi.

On je naveo da je položaj advokature u Republici Srpskoj regulisan Ustavom i Zakonom o advokaturi i uživa posebnu pravnu zaštitu, jer je tim zakonskim propisima advokatura propisana kao samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći. “Poreski organi bi uvođenjem fiskalnih kasa mogli kontrolisati sve advokatske spise i sve predmete, što je protivno osnovnoj obavezi advokata da čuvaju profesionalnu tajnu. Na taj način svi advokatski spisi i sve povjerljive informacije postali bi javni, što je nedopustivo”, naveo je Vasić.

On je istakao da bi se uvođenjem fiskalizacije javna vlast direktno miješala u prava advokata i bio bi narušen položaj i ugled advokature u cjelini. “Mi smo o ovom problemu obavijestili Vijeće advokatskih asocijacija i pravnih društava Evrope i Međunarodnu asocijaciju advokatskih komora i očekujemo i njihovu zaštitu, jer se ove asocijacije bore za zaštitu prava i ugleda advokature u cijelom svijetu”, rekao je Vasić i istakao da ni u jednoj evropskoj zemlji nema fiskalnih kasa u advokaturi.

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!