BIJELJINA: Vojislav Novaković svake godine poštuje tradiciju NOB –a

„Imao sam osam godina kada je građena pruga „Brčko – Banovići“. Slušao sam i upamtio brigadirsku koračnicu: „Brčko – Banovići, to je naša meta, izgraditi prugu još ovoga ljeta. Jedan – dva, jedan – dva, omladina Titova“, sjeća se Vojislav dobro znanih stihova brigadirske koračnice.

Vojislav Novaković (71) svake godine za Dan pobjede – Deveti maj i za Titov rođendan – 25. maja, obavezno posjećuje skupove na kojima se okupljaju poštovaoci NOB-a, antifašističke revolucije, lika i djela Josipa Broza Tita.
Tako je bilo i ovog 25. maja.

Umro Tito, sa njim umrla i sloboda​
 „ Za mene je to sasvim normalno, jer sam u vojsci služio kao Titov gardista, bio sam učesnik Omladinske radne akcije „Ljubljana“ i „Đevđelija“. Nekada je na ovim prostorima vladalo bratstvo i jedinstvo, drugarstvo među ljudima. Dan mladosti nekada nije mogao proći bez nošenja Titove štafete. Doživio sam i pionirske marame. Velika je razlika između života nekada i sada. Nisu nekada naša djeca išla u inostranstvo u ovolikom broju. Kad završe škole, zapošljavali su se u našim fabrikama. Danas fabrika nema. Umro Tito, sa njim umrla i sloboda. Nosim majicu sa Titovim likom, pa me neki napadaju i prozivaju komunjarom. Neka me zovu kako god hoće, jer onog vremena više nema“, kaže Vojislav, ističući da je u bivšoj Jugoslaviji bilo puno više reda i zakona.

Vojislav Novaković (71)

 „ Bio sam mlad i išao sam noću po sijelima. Ničega se nisam plašio. Sada, čim smrkne, bježi, nisi slobodan ni u parku sam sjediti danju. Rođen sam u selu Donja Višća, kod Živinica. Trenutno živim u Bijeljini. Penzioner sam, a penzije primam svega 50 odsto. Radio sam kao motorovođa na željeznici. Dok je bila parnjača, bile su mašinovođe. U penziju sam, otišao sa željeznice. Nekad sam redovno išao na more, ali skresaše nam i penzije, zarati se. Trebalo je da imam sedamsto do osamsto maraka penzije, a nemam ni petsto mjesečno. Težak je život nastupio. Nosim ovog Čovjeka na majici, ali je sramota da ga samo ja poštujem i nosim. Ima puno njih koji mu puno duguju“, kaže Vojislav Novaković, poštovalac NOB-a i Titovog lika i djela.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!