Bijeljina među najzaduženijim gradovima

Zaduženost opština i gradova u Republici Srpskoj na kraju prošle godine iznosila je 298,25 miliona maraka, što je za 4,2 miliona KM više u odnosu na prethodnu godinu.

Podaci su to Ministarstva finansija RS, gdje su rekli da su najčešći razlozi zaduženosti lokalnih zajednica u Srpskoj refinansiranje postojećih kredita i finansiranje kapitalnih investicija. Tako su najveći procenat zaduženosti na kraju decembra prošle godine u odnosu na redovne prihode ostvarene u prethodnoj fiskalnoj godini, kako navode u Ministarstvu finansija, imali Bijeljina, Istočni Stari Grad, Brod, Doboj i Novo Goražde.

– Pojedinačni dug je promjenljiv, jer se lokalne zajednice razlikuju po stepenu razvijenosti, kao i po stalnim i dodatnim izvorima finansiranja. Razlikuju se i po samim uslovima iz kreditnih sporazuma, zbog čega je pri poređenju potrebna detaljnija analiza, na primjer, grad Bijeljina u prvom kvartalu ove godine je smanjio procenat zaduženosti – objašnjavaju u Ministarstvu finansija. Ekonomista Zoran Pavlović kaže da se lokalne zajednice kreditno zadužuju uglavnom jer su na to primorane, zbog čega je potrebno pronaći neko efikasno i dugoročno rješenje kako bi se ta problematika riješila.

– Ako želimo pokrenuti ekonomsku aktivnost, za taj posao prije svega moramo stimulisati naše lokalne zajednice. Jedna od alternativa mogli bi, na primjer, da budu prihodi od poreza na isplaćene plate.

Sada opštine dobijaju četvrtinu poreza koje poslodavci uplate za plate, dok tri četvrtine idu u trezor. To bi trebalo promijeniti, odnosno obrnuti, kako bi opštine stekle određenu ekonomsku moć i potencijal da same pomažu i ulažu u razvoj biznisa i projekata, što bi direktno smanjilo i njihova zaduživanja – smatra Pavlović. Prema njegovim riječima, kada bi se opštine finansirale od direktnih poreza, ne bi više strepile od blokada računa i neizmirenih obaveza, koje ih i najviše “guraju” u kredite.

Izvor: Glas Srpske

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!