Autoprijevoznici napuštaju BiH

Internet je pretrpan oglasima za otvaranje firmi u Sloveniji. Mnoge domaće firme zbog odlaska radnika, teškog poslovanja i brojnih nameta odlučile su se preregistrovati izvan BiH.

U Sloveniji, Njemačkoj i Austriji otvoreno je već 800 firmi za poslodavce iz BiH.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

“Najbitnije je da su papiri čisti, da firma nema dugovanja i da se sve završi za manje od mjesec. Uglavnom otvaramo firme koje se bave prevozom robe i putnika, ali ima i građevinskih, koje radnike dovode iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske”, prenosi “Dnevni avaz” navode jedne agencije koja se bavi registracijom.

Prošlog ljeta izuzetno uspješnu firmu koja se bavila prijevozom, iz BiH u Sloveniju premjestio je i Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

Kazao je da je odluku donio zbog različitih nameta i nakaradnih zakona u BiH te lakoće poslovanja u Sloveniji. I kamioni i radnici otišli su u Deželu.

Lakše i jednostavnije

“Do sada je iz BiH otišlo blizu 1.000 autoprijevozničkih firmi. Mnogo je lakše i jednostavnije raditi u zemljama EU. Nema problema s dozvolama, licencama. Mnoge su otjerali i loši uslovi na carinskim terminalima i graničnim prelazima. Samo na prelazima u Rači i Gradišci čeka se i dva-tri dana, što je u Evropskoj uniji nepojmljivo”, rekao je Grbić.

Grbić ističe da jedna firma iz BiH u prosjeku sa sobom odvede od dva do pet radnika.

“Otišle su sve jače prevozničke firme, s njima i vozači. Mnogo se priča kako tome treba stati ukraj, ali sve ostaje na lijepim riječima i obećanjima”, dodaje Grbić.

Izvor: Mondo.ba


This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!