10. Susreti mladih pjesnika – Sačuvati ljubav prema lijepoj riječi

Trinaest mladih pjesnika iz Sremske Mitrovice, Vukovara i Bijeljine sastalo se danas u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u okviru 26. manifestacije „Višnjićevi dani“, a njihove pjesme, koje će recitovati i analizirati sa književnikom Nedeljkom Terzićem, naći će se do kraja godine u desetom zborniku pod nazivom „Sjaj u oku zvijezde“.

Susreti mladih pjesnika „Na Filipovim stazama” organizovani su deveti put u Bijeljini, a samo jednom, 2011. godine, u Sremskoj Mitrovici, kaže direktor Narodne biblioteke „Filip Višnjić” Jovan Cvjetković. – Ovo je prilika da nastavimo druženje mladih pjesnika, a drago mi je što su neki od učesnika već izrasli u ozbiljne pisce. Danas smo dobili i zbirku pjesama sa susreta u Sremskoj Mitrovici iz 2011. godine, koju nam je poslao direktor tamošnje biblioteke Rajko Sekulić, tako da imamo kompletirane sve zbornike koji su nastali na dosadašnjim Susretima – rekao je Cvjetković.

Radionicu u okviru 10. Susreta mladih pjesnika održao je književnik Nedeljko Terzić iz Sremske Mitrovice, koji je idejni tvorac „Dečije pesničke kolonije”, iz koje su kasnije nastali Susreti „Na Filipovim stazama”. – Godine 2000. osnovao sam projekat Dečija pesnička kolonija. Prva je održana u Moroviću, druga u prirodnom rezervatu Obedska bara, a zatim smo manifestaciju preselili u Dvorove kod Bijeljine i nazvali je „Dečiji pesnički dvorovi”. U proteklih deset godina počeli smo da održavamo susrete tromeđe – Srbija, Hrvatska, Republika Srpska i zahvalan sam svima koji ulažu napor da ovo druženje opstane – naveo je Terzić. On je istakao da na Susretima mladih pjesnika djeca govore poeziju, diskutuju o određenim temama i analiziraju tekstove. – Učimo o lepom pisanju, a moto je – nemojte prepisivati, nego iznesite ono što čuvate u vama. Budite originalni. Deca su veliko blago i odrasli mnogo greše što ne veruju u njih više. Trudim se, kada razgovaram sa njima, da se odnosim kao prema odraslim osobama i oni zaista razmišljaju i daju predloge, kao da su odrasli – naglasio je Terzić. Maja Koprivanac iz Vukovara četvrti je razred srednje škole i drugi put učestvuje na Susretima u Bijeljini.

– Volim da pišem priče i pesme, ali poezija mi je ipak draža. Pre dve godine mi je objavljena pesma u zborniku Narodne Biblioteke „Filip Višnjić”, a ove godine mogu da se pohvalim nagradom sa „Brankovih dana” koji su održani u Vukovaru – kaže Koprivanac. Osamnaestogodišnja Milica Mrkonjić iz Bijeljine prvi put učestvuje na Susretima mladih pjesnika „Na Filipovim stazama”, a njeni prozni radovi dvije godine zaredom su objavljeni u Zborniku mladih talenata u Požarevcu. – Učestvovala sam na akademijama, literarnim konkursima, besedila svoje besede. Pišem prozu u stihu, nešto što nema mnogo veze sa klasičnom poezijom i rimom. Na Susrete sam došla na predlog druga iz škole, a ono čemu težim je objavljivanje sopstvene zbirke – dodala je Mrkonjićeva. Susreti mladih pjesnika „Na Filipovim stazama” održani su u okviru pretprograma 26. „Višnjićevih dana”, manifestacije koja će zvanično početi u ponedjeljak, 4. novembra.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!