ISTORIJA: BiH prvi put na Evropskom prvenstvu!

Rukometaši Bosne i Hercegovine pobjedom u Ostravi protiv Češke 24:23 prvi put u istoriji izborili plasman na prvenstvo Evrope, koje će naredne godine biti odigrano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Rukometna reprezentacija BiH prva je bh. selekcija koja će kompletirati nastupe na oba velika takmičenja, Evropskom i Svjetskom prvenstvu!

Rukometni “zmajevi” pobjedom u Ostravi protiv Češke 24:23 prvi put u istoriji izborili su plasman na prvenstvo Evrope, koje će naredne godine biti odigrano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Izabranici Bilala Šumana odigrali su odličan meč na gostovanju kod prvoplasirane ekipe u grupi 5, te trijumfalno okončali kvalifikacije i kao najbolja trećeplasirana selekcija izborili plasman na EP.

Ne tako kvalitetan, ali izuzetno borben meč, vidjeli su gledaoci u Ostravi.

Koliko se igralo čvrsto, najbolje govori podatak da su se ekipe od prvog do 53. minuta smjenjivale u vođstvu. Konstantno se igralo gol za gol, a niti jedna od selekcija nije uspjela steći veću prednost od jednog gola.

Tek u 53. minutu Česi su poveli 21:19 i činilo se tada da će doći do trijumfa. Ipak, “zmajevi” su sjajno odigrali u finišu, serijom 3:0 stigli do preokreta i stečenu prednost sačuvali do kraja.

Ivan Karačić je golom u posljednjem minutu, u koji je BiH ušla sa igračem manje, osigurao prednost i tada je bilo jasno da će BiH prvi put učestvovati na EP, s obzirom da je za plasman na kontinentalnu smotru bio dovoljan i remi.

pak, “zmajevi” su se uspjeli odbraniti i upisati veliki trijumf u Češkoj, koji će zlatnim slovima biti upisan u istoriju bh. rukometa.

BiH je do jednog od najvažnijih trijumfa u istoriji predvodio sjajni Nikola Prce, strijelac 10 pogodaka, dok domaćim nije pomogla ni odlična partija golmana Martina Galije, koji je zabilježio 13 odbrana. Leoš Petrovski bio je najefikasniji u češkim redovima sa sedam pogodaka.

Poslije učešća na Svjetskom prvenstvu 2015. godine u Kataru, BiH će sada igrati i na drugom velikom takmičnju – 14. Evropskom prvenstvu.

Žrijebanje grupa na programu je već 28. juna, dok će EP početi 8. januara sljedeće godine.

Biće to prvo prvenstvo Starog kontinenta na kojem će učestvovati 24 selekcije, a koje će biti igrano u tri države i šest gradova: Austriji (Beču i Gracu), Norveškoj (Trondhajm) i Švedskoj (Štokholm, Malme i Geteborg).

Izvor: Mondo


This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!