Danas video-konferencija predstavnika klubova BHT Premijer lige

Trenutni status takmičenja BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine i završnice Kupa BiH, te moguće opcije za njihov nastavak naći će se na dnevnom redu današnje video-konferencije između predstavnika Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i svih klubova bh. elite.

Poštujući instrukcije i stav Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) u bh. kući fudbala nastoje pronaći model da se aktuelna sezona, trenutno prekinuta zbog pandemije virus korona, ipak završi do kraja. U slučaju da zdravstvena situacija počne pokazivati pozitivne pomake krajem ovog i tokom idućeg mjeseca, pretpostavlja se da bi preostalih 11 kola, te polufinala i finale Kupa BiH, mogli biti u potpunosti privedeni kraju do 1. avgusta.

“Klubovima ćemo ponuditi tri opcije za nastavak sezone, u zavisnosti kako se bude odvijala situacija sa pandemijom virusa korona. Želimo čuti njihova razmišljanja. Otvoreni smo za svaku diskusiju, ali koja neće ići na štetu klubova, odnosno na prvom mjestu u svakoj od opcija bit će zdravlje igrača, trenera i rukovodilaca ekipa, službenih lica utakmica”, rekao je Adnan Džemidžić, generalni sekretar N/FS BiH, za agenciju Anadolija.

Iz Takmičarske komisije N/FS BiH za “Nezavisne” je ranije potvrđeno da je jedna od opcija igranje Kupa BiH bez revanš susreta. Tako bi se dobilo dovoljno termina za završetak sezone u opciji srijeda – subota – srijeda.   

“Idealna varijanta za nastavak takmičenja bio bi početak maja. To nam je prva opcija ukoliko se smanji ili zaustavi širenje zaraze u BiH. U drugoj polovini aprila očekuje se novi sastanak čelnih ljudi FIFA i UEFA sa generalnim sekretarima nacionalnih asocijacija gdje bi trebalo da dobijemo jasnije upute u kojem smjeru će se ići i kako okončati sezonu. Ono što je jasno, utakmice će se igrati bez publike”, dodao je Džemidžić.

Na konferenciji će biti razgovarano i na temu FIFA cirkularnog pisma u vezi sa ugovornim pitanjima i prelaznim rokovima, te o postupku licenciranja klubova. Biće upućena i zajednička inicijativa klubova i N/FS BiH prema entitetskim vladama i Savjetu ministara u vezi sa uključivanjem klubova u program finansijske pomoći. Biće razmatrane i eventualne druge opcije i načini pomoći fudbalu u BiH, u cilju ublažavanja posljedica izazvanih situacijom zbog kovida-19.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini (SPF BiH) u proteklim danima obavio je anketiranje kapitena i zamjenika kapitena klubova BHT Premijer lige BiH. Iz SPF BiH navode da su s fudbalerima razgovarali o tome koliko je po njihovom mišljenju potrebno vremena za adekvatne pripreme uoči eventualnog nastavka Premijer lige BiH. Ako se steknu uslovi za nastavak, igrači Premijer lige BiH su složni, te insistiraju na najmanje tri sedmice priprema, kako bi se fizičko stanje dovelo na odgovarajući nivo. Iz SPF BiH pozivaju donosioce odluka da uvaže stav igrača i formiraju kalendar takmičenja u skladu s tim.

Video-konferencija predstavnika N/FS BiH i klubova BH Telecom Premijer lige BiH počinje danas u 14 časova.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!