Veliki uspjeh banjalučkih hirurga – izvršena najsavremenija operacija pluća

Na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci danas je izvršena operacija koja predstavlja najveći domet grudne hirurgije u liječenju karcinoma pluća.

Riječ je o uniportal VATS hirurgiji, koju ljekari najčešće izvode kod karcinoma pluća i pacijenta operišu pod kontrolom video-kamere. 

Radi se rez od tri centimetra, a pacijent poslije zahvata ne osjeća bolove i oporavak je maksimalno brz. 

Zahvat je izveo ljekarski tim Službe za torakalnu hirurgiju UKC-a zajedno sa ekspertom savremene grudne hirurgije iz Slovenije Tomažom Štupnikom. 

Načelnik Službe za torakalnu hirurgiju Marko Kantar rekao je da ovu operaciju rutinski izvode samo najbolji centri grudne hirurgije u svijetu. 

“Prednost ovog zahvata je što je skoro bezbolan i lako se podnosi, a oporavak je maksimalno brz, za razliku od otvorenih operacija nakon kojih pacijenti leže u bolnici i do deset dana”, rekao je Kantar novinarima u Banjaluci. 

Štupnik je istakao da ovaj zahvat predstavlja veliki iskorak u liječenju. 

“Ove operacije traju kraće, te je moguće uraditi veći broj zahvata u toku dana. Nema otvaranja grudnog koša, nego imamo uvećanu sliku koja, uz druge tehničke mogućnosti, doprinosi da radimo brže. I pacijentima je psihički lakše da sve podnesu”, rekao je Štupnik, koji je i načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju UKC-a u LJubljani. 

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić izrazio je zadovoljstvo što ljekari ove zdravstvene ustanove imaju priliku da od vrhunskog stručnjaka uče najsavremeniji vid operativnog zahvata. 

“Odlično sarađujemo sa Kliničkim centrom u LJubljani, te, osim što su ljekari ovog centra naši gosti, u prilici smo i svakih mjesec dana poslati dva naša ljekara na edukaciju”, rekao je Đajić. 

Đajić je naveo da, osim u LJubljani, ljekari UKC-a Srpske imaju priliku da se edukuju i u Beču i Beogradu, a prije dva dana prvi put su dva ljekara otputovala i u Rusiju, gdje će ostati na edukaciji dva mjeseca. 

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!