Uprskos kaznama, u gradu drže živinu i svinje!

Onima koji krše ovu odluku izriče se mjera upozorenja, a ukoliko u ostavljenom roku ne ispoštuju nalog, i novčane kazne. Za fizička lica one iznose od 100 do 400 KM, za preduzetnike od 200 do 1.000 KM, a za pravna od 500 do 1.500 KM.

Međutim, uprkos sankcijama i ovim kaznama, Komunalnoj policiji grada Bijeljina se sve više građana žali zbog neuslovnog držanja životinja i neprijatnih mirisa.

Semberija je nadaleko poznata kao poljoprivredni kraj i žitnica Republike Srpske. Rijetka su domaćinstva koja u svom dvorištu nemaju neku domaću životinju ili ljubimca poput mačke ili psa. To je normalno za seosko područje, ali ne i za urbanu sredinu, smatraju građani. – Ko hoće da drži kokoške ili svinje, neka to radi na selu. Zna se šta se može i smije u gradu. Ja nisam imao takvih iskustava, ali znam da se neke moje kolege žalile da ne mogu ljeti da otvore prozor, jer im komšije uzgajaju piliće.

Takvi se moraju kazniti – kaže Bijeljinac Dejan Lazarević. U Komunalnoj policiji Grada Bijeljina podsjećaju da se primjenjuje odluka o zaštiti i držanju domaćih životinja na području grada, koja je donijeta 2013, a revidirana dvije godine kasnije.

Prema toj odluci, u individualnim stambenim objektima i kolektivnim, odnosno zgradama sa više stanara, mogu se držati dva psa ili tri mačke. – Iako se živina i stoka ne smiju držati u gradu, ovu odluku mnogi ne poštuju – kaže Ratomir Draganić, načelnik ovog Odjeljenja.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

On kaže da je na terenu utvrđeno da, uprkos odluci o zabrani, veliki broj građana koji živi u gradskim zonama uzgaja domaće životinje. – Drže kokoške, svinje pa i krupnu stoku. Poseban problem su psi, prije svega u domaćinstvima koja imaju uzgajivačnice, ali ne i adekvatne uslove za to – pojašnjava Draganić.

Napominje da je držanje životinja u gradu bila normalna pojava do prije desetak godina, te da je sada ova oblast dosta uređenija, ali da i dalje ima mnogo ljudi koji nastavljaju istom praksom. Kaže da oni izlaze po prijavi stanovnika. – U prošloj godini, imali smo oko stotinu prijava. U 71 kontroli utvrđeno je da ima osnova za žalbu pa smo izdali nalog za uklanjanje životinja. Građani uglavnom ispoštuju naš nalog tako da smo samo u desetak slučajeva izrekli kaznene odredbe.

S druge strane, evidentno je povećanje broja žalbi. Samo u posljednjih desetak dana evidentirali smo pet prijava. Uglavnom se odnose na naselje „Pet jezera”, Račansku ulicu i naselje prema Dvorovima – kaže Draganić.

Dodaje i da je ovom skupštinskom odlukom držanje domaćih životinja dozvoljeno mještanima perifernih područja, ali pod posebnim sanitarno-komunalnim uslovima.

Obrazloženje Odlukom o zaštiti i držanju domaćih životinja na području grada decidno je navedeno u kakvim uslovima i u kakvim objektima se moraju držati životinje, te koliko moraju biti udaljene od komšijine parcele. U Komunalnoj policiji kažu da se dosljednijim poštovanjem komunalnog reda može riješiti ovaj problem građana Bijeljine, ali da se moraju dodatno angažovati i druge nadležne institucije, i to prije svega veterinarske i sanitarne inspekcije, kao i Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove.

Izvor: Srpskainfo.com

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!