TROJKA ZA VIŠKOVIĆEV KABINET: Narodni poslanici ocijenili prvih 100 dana rada Vlade RS

Vlada Republike Srpske u prvih 100 dana svog rada nije ponudila ništa konkretno na osnovu čega bi bilo moguće ocijeniti njihov rad, niti dati konačan sud o tome da li će i koliko od onoga što je obećao premijer Radovan Višković u svom ekspozeu u naredne četiri godine biti ispunjeno.

Generalna je ovo ocjena brojnih analitičara, parlamentaraca i privrednika Srpske, koji su ovih dana komentarisali rad nove Vlade RS.

A da je premijer Višković pred sebe stavio težak zadatak moglo se vidjeti već 17. decembra prošle godine kada je pročitao svoj ekspoze pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS, u kojem je dao brojna obećanja – od povećanja plata, penzija preko zaustavljanja “krvarenja” zdravstva, otklanjanja niskog nivoa konkurentnosti i produktivnosti u privredi, smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, poboljšanja demografske slike, sprečavanja rada na crno.

Obećao je premijer i brojne reforme, zaustavljanje odlaska mladih iz zemlje, izmjene krivičnog zakona, razne investicije, gradnje autoputeva i slično.

Njegov ekspoze izazvao je burnu raspravu u NSRS i podijelio poslanike na one koji su premijerova obećanja dočekali sa odobravanjem, ističući da će to biti vlada kontinuiteta, koja će, “uz drugačiju viziju i energiju, nastaviti ono što je uradila prethodna”. S druge strane, bilo je i onih koji su njegov ekspoze nazvali samo “spiskom lijepih želja”, koji neće biti moguće sprovesti.

Mišljenja o novoj Vladi RS bila su podjeljena i među analitičariima i privrednicima, na one koji su podržali Viškovićev izbor, do onih koji su rekli da je ovo možda i najgori sastav Vlade u istoriji Srpske.

I danas, sto dana nakon što je nova Vlada RS formirana, mišljenja o njenom radu su podijeljena. Iako je Višković djelimično ostvario neka od datih obećanja kao što je povećanje penzija i plata, brojna tek trebaju da dođu na dnevni red.

Da li će premijer Višković opravdati povjerenje koje su mu dali, pitali smo parlamentarce Srpske, koji su imali zadatak da ocijene rad Vlade RS sa ocjenom od 1 do 5. Pojedini poslanici nisu željeli da daju nikakve ocjene, navodeći da je još prerano za tako nešto, dok su ostali davali kečeve, dvojke i četvorke.

Prosječna ocjena kojom možemo ocijeniti novu Vladu RS za sada je tri, iako su svi naši sagovornici napomenuli da ispiti za premijera Viškovića i njegov kabinet tek počinju i da je lako moguće da se jedinica do kraja godine pretvori u peticu, ali i da čvrste četvorke koje je dobio padnu na jedinicu ili se popnu na peticu.

Kako su anketirani glasali:

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS: Čista jedinica

Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP: Dva plus

Darko Banjac, šef Kluba poslanika DNS: Čvrsta četvorka

Kostadin Vasić, Klub poslanika US: Solidna četvorka

Goran Selak, SP: Malo manje od pet

Aleksandar Fulurija, zamjenik predsjednika Kluba poslanika NDP: Bez ocjene

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD: Ocjena će doći kasnije

Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DEMOS: Ispit tek počeo

Izvor:SrpskaInfo

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!