Teško doći do regresirane nafte

Od 1224 registrovana komercijalna i nekomercijalna poljoprivredna domaćinstva u srbačkoj opštini, samo šest je dobilo saglasnost za korištenje regresirane nafte za preoljetnu sjetvu i podsticaja za zasijane površine pod pšenicom.

Razlog za to su neizmirene obaveze iz prethodnog perioda, odnosno ispunjavanje utvrdjenih kriterija za korištenje ovih podsticaja, kažu u Odsjeku za poljoprivredu opštine Srbac.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

„Mnogi poljoprivrednici  se nalaze na Birou za zapošljavanje, koristeći time svoja prava, a većina njih nije ni izmirila svoje dospjele obaveze prema resornom ministarstvu i lokalnoj zajednici, što je glavna prepreka dobijanju državnih podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini. Samo sa dokazima o nezaposlenosti i izmirenim obavezama, ratari stiču pravo na podsticaje prema važećem pravilniku“, kaže stručni saradnik u odsjeku za poljoprivredu opštine Srbac Ninko Gužvić i dodaje da se želi uvesti red u ovoj oblasti.

S druge strane poljoprivrednici su nezadovoljni jer moraju na dosta komplikovan način doći do potrebnih dokumenata, od Biroa rada, Poreske uprave, pa do drugih institucija za dokazivanje vlasništva i registraciji gazdinstva kao pravnog subjekta, na čemu nadležni organi nisu insistirali u proteklom vremenu.  „Sada  gubimo  dragocjeno vrijeme da otklonimo prepreke, kako bi smo što prije došli do  pogonskog goriva za  proljetnu sjetvu“, kažu ratari u Lijevče polju.

Za dvanaset  domaćinstava, koja su 2014. godine u poplavama pretrpjeli velike štete, danas je uručena i pomoć UNDP-a u okviru projekta ove organizacije za ekonomski oporavak poljoprivrede u opštini Srbac.  Radi se o priključnim mašinama za poljoprivrednu mehanizaciju, sjemenu, zaštitnim sredstvima i umjetnom djubrivu za sjetvu kukuruza do jednog hektara. 

Vlajko Ignjatić iz Poveliča dobio je traktorsku prskalicu i repromaterijal za sjetvu kukuruza na jednom hektaru.

„Svaka pomoć je dobro došla, a posebno je značajna ako je vezana za poljoprivrednu proizvodnju. Hvala UNDP-u, jer ću sada lakše obraditi zemlju i zasnovati proizvodnju kukuruza na deset dunuma“, kaže Vlajko.

Iako je pomoć stigla pet godina nakon poplava, ona će bez sumnje u mnogome pomoći i ostalim ratrarima. Mići Radoniću iz Lilića, Maji Kotaraš iz Kukulja, Peri Gveri iz Glamočana, Draganu Jeliću, Draganu Milutinoviću, Bogdanu Jovičiću, Miroljubu Kokanu, Milici Djurdjević, Nedeljku Savkoviću i Petru Zvizdalo.

Izvor: Bn

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!