Posjeta uspješnom farmeru Bakajliću u Gornjoj Čađavici

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić posjetio je danas u Gornjoj Čađavici, kod Bijeljine, uspješnog farmera i agronoma Žiku Bakajlića koji se, iako je slijep, ovim poslom bavi više od 20 godina.

“Kolega agronom, uprkos zdravstvenim problemima, uspješno vodi proizvodnju prasića koja je na evropskom nivou i ima tržište, pa uz veliki uloženi elan i energiju može biti primjer svim drugim proizvođačima”, rekao je Pašalić novinarima.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

On je naveo da Bakajlić ima podršku ministarstva za proizvodnju krmača i nazimica i najavio da će do kraja sedmice biti isplaćena ta sredstva koja godišnje iznose 900.000 KM. “Potrudićemo se da ta sredstva budu i veća, jer ona nisu na nivou podrške koju imaju slični proizvođači u razvijenijim zemljama, ali trudimo se da povećamo iznos po grlu”, rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, to nije jedina podrška resornog ministarstva stočarima u Republici Srpskoj, jer se obezbjeđuje i podrška u okviru regresiranog dizela, nabavku opreme i mehanizacije. Bakajlić rekao je novinarima da je kapacitet njegove farme 100 krmača i da je riječ o komercijalnoj proizvodnji, pojašnjavajući da prasad idu u tov, a priplodni materijal preuzimaju drugi farmeri.

On je istakao da podrška ministarstva kroz redovne subvencije za priplodne krmače i nazimice, koja za ovu godinu iznosi 70 KM po krmači, značajna mjera kojom se jačaju domaći proizvođači. Bakajlić je naveo da na svojoj farmi insistira na kvalitetu rada u smislu organizacije i održavanja visokog genetskog potencijala, kao i dobre ishrane, higijene i zoohigijene.

Izvor : Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!