OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SVIJESTI O AUTIZMU

Formiranjem plavog srca na poligonu Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” učenici su danas obilježili Svjetski dan svjesti o autizmu.

Pomoćnik direktora ove škole Vedrana Pantelić Stanković rekla je da nastavu pohađa devet autističnih učenika, od kojih tri idu u Odjeljenje za djecu sa posebnim potrebama, te da je za sve obezbijeđen asisistent u nastavi.

Predstavnik Udruženja za pomoć djeci sa posebnim potrebama Sanja Živković istakla je da je u Doboju evidentan porast djece sa nekim vidom autizma, te da ih ima najviše među mališanima sa poteškoćama.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

“Zabrinjavajuće je što broj takve djece raste. Razlog za brigu je to što smo suočeni sa bijelom kugom”, rekla je Živkovićeva, koja je i nastavnik u Osnovnoj školi “Vuk Stefanović Karadžić”.

Ona pozitivnim ocjenjuje što je zakonoim predviđeno da autistična djeca imaju ličnog asistenta u nastavi.

“Zaista sa njima treba puno truda i rada, a, prije svega, potrebna je izuzetna saradnja roditelja i školskih radnika”, rekla je Živkovićeva.

Defektolog Ivana Todorović kaže da su svi učenici obuhvaćeni redovnom ili nastavom u posebnim odjeljenjima, u zavisnosti od njihovih mogućnosti da prate plan i program.

“Program je fleksibilan, može da se prilagodi individualnim sposobnostima učenika”, navela je Todorovićeva.

U okviru obilježavanja Svjetkog dana svjesti o autizmu održana je radionica za učenike Odjeljenja sa posebnim potrebama. Nastavnici su u okviru časa likovne kulture imali radionicu o temi “Plavo srce za naše drugare”.

Generalna skupština UN odabrala je 2. april za obilježavanje Svjetskog dana svjesti o autizmu.

SRNA

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!