Ministarstvo sa 900.000 KM pomaže fabriku “Sava”

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podržava prehrambenu industriju u Srpskoj iz redovnih podsticaja, ali i u okviru projekata, a sa 900.000 KM će podržati bijeljinsku fabriku “Sava”, odnosno proizvođače koji sa njom dogovore proizvodnju, izjavio je danas u Bijeljini resorni ministar Boris Pašalić.

“Danas smo sa Prehrambenom industrijom `Sava` dogovorili da sa 900.000 KM podržimo projekat Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/ čiji je cilj formiranje klastera, odnosno udruživanja poljoprivrednih proizvođača i saradnja otkupljivača i proizvođača”, rekao je Pašalić prilikom susreta sa direktorom Fabrike “Sava” Stevom Filipovićem.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

On je pojasnio da sredstva IFAD projekta iznose ukupno 2,1 milion KM, od čega Ministarstvo učestvuje sa 900.000 KM, ili 40 odsto pomoći proizvođačima, grad finansira 10 odsto, a preostalih 50 odsto “Sava” i proizvođači, u skladu sa ugovorom koji postignu. Pašalić je naglasio da su sredstva na raspologanju, te da sada sve zavisi od biznis-plana.

Filipović je rekao da će korist od ovog projekta imati poljoprivredni proizvođači koji sirovinu i svoje proizvode predaju u “Savu”, dodajući da su prije desetak dana imali sastanak o formiranju klastera, pri čemu je formiran inicijativni odbor, a nastavljaju se aktivnosti na biznis-planovima. On je zahvalio Ministarstvu za podršku da se napravi iskorak za dobro i fabrike, i Bijeljine, i Republike Srpske, a na prvom mjestu poljoprivrednika koji će moći da rade u ambijentu gdje imaju podršku.

“Mi svu sirovinu koju kupimo na području Republike Srpske preradimo u finalan proizvod, a 80 odsto svoje proizvodnje izvezemo u inostranstvo, pri čemu se taj novac vraća i krajnja potrošnja je u Republici Srpskoj”, naveo je Filipović.

On je dodao da današnja posjeta ministra Pašalića predstavlja krunu aktivnosti koje je “Sava” preuzimala u prethodnom periodu i intenzivno radila na realizaciji započetih projekata. Ministar Pašalić danas će posjetiti i poljoprivrednog proizvođača Žiku Bakajlića u Gornjoj Čađavici kod Bijeljine.

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!