GODIŠNjICA 1. SEMBERSKE LAKE PJEŠADIJSKE BRIGADE: U ČAST SLAVNE BRIGADE

Polaganjem cvijeća i vijenaca na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima Vojske Republike Srpske obilježena je 27. godišnjica formiranja 1. Semberske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

Prema programu obilježavanja prije polaganja vijenaca i cvijeća, u crkvi Svetog Đorđa u Bijeljini obavljen je pomen poginulim borcima brigade.

Prvi ratni načelnik štaba ove brigade Đoko Pajić podsjetio je da je na današnji da, 12. aprila 1992. godine, zvanično formirana brigada i da je ovaj datum značajan ne samo za Semberiju, nego i za cijelu Republiku Srpsku.

-Tada je formirana prva srpska brigada, kao preteča formiranja svih budućih brigada Vojske RS i same Vojske RS. Postojali smo i ranije kao brigada, jer smo u septembru 1991. godine bili mobilisani zbog rata u Hrvatskoj i Sloveniji, a imali smo zadatak da spriječimo agresiju Hrvatske na Semberiju”, rekao je Pajić, dodavši da je ova brigara za zasluge u minulom ratu odlikovana Ordenom Karađorđeve zvijezde prvog reda.

Pripadnik 1. Semberske lake pješadijske brigade Miodrag Stevanović kaže da su se danas okupili u slavu i čast brigade koja je za slobodu dala 139 života.

-Kao što znate, 1. Semberska brigada osnovana je od vojnika i oficira 17. Partizanske brigade. To je brigada koja se prva uključila u ratna dešavanja i koja je najviše pomogla u odbrani grada, a puno je doprinijela i u odbrani RS”, zakljičio je Stevanović, koji sada obavlja funkciju predsjednika Gradske boračke organizacije Bijeljina.
Nakon polaganja cvijeća i vijenaca svi prisutni na obilježavanju godišnjice brigade posjetiti su spomen – sobu poginulim borcima Semberije.

​Izvor: Semberija info

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!