Davidović: Novim zakonom o sportu uvešćemo više reda

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je da je ministarstvo koje predvodi započelo izradu zakonu o sportu, jednog od najočekivanijih dokumenata u svijetu sporta koji je donesen davne 2002. godine.

Davidovićeva je rekla da je cilj tog zakona da se neke stvari “dovedu u red”, prvenstveno kada je riječ o finansiranju saveza, sportskih organizacija i manifestacija.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

– Radna grupa je već počela sa radom, a uskoro krećemo i sa stručnim raspravama. Odlučni smo u namjeri da, žargonski rečeno, neke stvari “dovedemo u red”. Namjera nam je i da riješimo problem edukacije sportskog kadra, posebno onih koji rade sa djecom. Veliku pažnju posvetićemo i zdravstvenoj zaštiti sportista, jer smatramo to izuzetno važnim segmentom zakona – rekla je Davidovićeva u intervjuu Srni.

Ona je dodala da je Ministarstvo imalo vrlo sadržajan i dinamičan plan rada u prvih 100 dana, te dodala da je zadovoljna aktivnostima koje su realizovali u tom periodu.

Davidovićeva kaže da je formiran novi saziv Savjeta za demografsku politiku, koji je nešto drugačijeg sastava nego prethodni.

– Željeli smo na taj način uključiti odgovorne osobe odnosno ministre, ali i demografske stručnjake koji imaju operativan pristup. Vjerujem da ćemo uskoro pred Vladu izaći sa konkretnim mjerama populacione politike. Akcenat je na važnosti rađana prvog i trećeg djeteta, i struka će dati mišljenje kada je riječ o mjerama za podizanje nataliteta -navela je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, uporedo je rađeno na izradi Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godina, u kojoj je akcenat stavljen na razvoj lokalnih volonterskih servisa i promociju i razvoj volontiranja među srednjoškolcima, ali i ponovo ukazano na značaj volontiranja kao društveno korisnog rada.

– Novi strateški cilj je “Volontiranje u zajednici”, a odnosi se na unapređenje međugeneracijske solidarnosti putem volontiranja, zatim doprinos volontiranja razvoju preduzetničkih vještina, te uključivanje privatnog sektora u podršku razvoju volontiranja kroz korporativno volontiranje – pojasnila je ona.

Davidovićeva je naglasila da je u toku izrada Strategije unapređivanja i razvoja podrške porodicama u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godina, koja bi trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima u drugom kvartalu.

Osim ovih aktivnosti, navela je ona, Ministarstvo je pokrenulo novi projekat pod nazivom “Otvorena vrata”, sa željom da bude unapređena komunikacija sa građanima i omogućeno da šalju svoje ideje, projekte i prijedloge koji bi mogli biti korisni za širu društvenu zajednicu.

– Građani mogu slati svoje prijedloge na mejl adresu [email protected]. Sa onima čije ideje budu ocijenjene kao inovativne i korisne razgovaraćemo svake posljednje srijede u mjesecu – istakla je Davidovićeva.

Ona je rekla da je nastavljen Poseban program subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove i da je raspisan novi konkurs koji je otvoren do 15. aprila, te je pozvala zainteresovane da se prijave, jer je “riječ o jednom od najkvalitetnijih i najtrajnijih projekata Ministarstva, za koji postoji stalno interesovanje”.

– Do sada smo odobrili 3.398 subvencija, za šta smo izdvojili 9,7 miliona KM. Održali smo i akciono planiranje zajedničkih aktivnosti sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, što je nastavak dobre i konkretne višegodišnje saradnje – naglasila je Davidovićeva.

Ona je dodala da je pristupljeno i izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, gdje su željeli podići stepen zaštite žrtve na viši nivo.

– Suština izmjena zakona je da se nasilje u porodici tretira kao krivično djelo, a ne kao prekršaj što je do sada, uglavnom, bio slučaj – poručila je Davidovićeva.

Ona je najavila skoro potpisivanje sporazuma o saradnji sa Ministarstvom bez portfelja Srbije koje se bavi demografijom i populacionom politikom, na čijem čelu je ministar Slavica Đukić-Dejanović, te je istakla da je Srbija zaista načinila iskorak u oblasti demografije i da će njihova iskustva biti višestruko korisna.

Davidovićeva kaže da je planirano je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu Vojvodine, čime bi ozvaničili odličnu saradnju.

– Intenzivirali smo saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, sa kojim smo izradili akcioni plan zajedničkih aktivnost, ali ih i uključili u izradu Zakona o sportu – rekla je ona i dodala da se očekuje i održavanje Sajma sporta koji je, kako je naglasila, prošle godine bio zapažen i pred Ministarstvom je ozbiljan zadatak da ove godine načini korak naprijed.

Davidovićeva je rekla da je planirana i realizacija projekta neformalnog obrazovanja srednjoškolaca, gdje će im direktno predstaviti sve mogućnosti koje im se nude kada je riječ o volontiranju i aktivnom učešću u društvu, kao i kako mogu putem volontiranja da doprinesu razvoju svojih lokalnih zajednica.

– Ukoliko srednjoškolci iskažu inicijativu i interesovanje, Ministarstvo je spremno finansijski podržati njihove projekte – navela je Davidovićeva.

Davidovićeva je naglasila da Ministarstvo planira da završi započete poslove te da će ostatak godine biti izuzetno dinamičan, ali da je odgovornost velika i da zbog toga ozbiljno pristupaju poslu.

– Savjet za demografsku politiku će Vladi Republike Srpske ponuditi konkretne mjere populacione politike, a do kraja godine završićemo i posao u vezi sa izradom zakona o sportu. Ukoliko sve planove realizujemo kako smo zamislili, a vjerujem da hoćemo, očekujem uspješnu godinu kada je riječ o aktivnostima Ministarstva porodice, omladine i sporta – zaključila je Davidovićeva.

Izvor: RTRS

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!