Civilna zaštita u pripravnosti: Obilne padavine mogu izazvati poplavu

Kišan period je pred nama, loše iskustvo iza nas – neophodno je preventivno djelovati.

Obilne padavine koje su najavljene, mogu izazvati poplavu, kažu u Republičkoj upravi civilne zaštite. Još uvijek za paniku mjesta nema. Ipak, za mjere predostrožnosti ima. Sve spasilačke jedinice Civilne zaštite Srpske su u pripravnosti.

“Mi smo u toku jučašnjeg dana, nakon što smo dobili tu informaciju mogućnosti, ponavljam, o mogućnosti poplava na prostoru Republike Srpske, posebno ovaj sjevero-zapadni dio Republike Srpske, poslali odgovarajući akt načelnicima i gradonačelnicima, kao i rukovodiocima službi civilnih zaštita svih gradova i opština u Republici Srpskoj gdje smo ih još jedanput upozorili i zatražili da sve svoje kapacitete i subjekte iz oblasti zaštite i spašavanja od poplava stave, na neki način, u stanje, pripravnosti”, kaže direktor Republičke uprave civilne zaštite, Mile Međed. Rijeke su pod nadzorom i u Doboju. Pet godina je prošlo od katasrofalnih poplava u ovom gradu, pa su, vođeni lošim iskustvom, i te kako na oprezu. Za sada je, kako kažu, sve pod kontrolom.

“Trenutno možemo da držimo sve u pripravnosti, sve raspoložive resurse. Sutra planiramo i da izvršimo jednu pokaznu vježbu, postavljanje betonske zaštite koja je urađena nakon poplave 2014. godine, tako da ćemo i to sutra da vidimo koliko je otprilike vremenski potrebno da se te betonske zaštite postave”, kaže gradonačelnik Doboja, Boris Jerinić. Da su svi spremni da reaguju ako dođe do poplava, tvrdi i predsjednik Republike Srpske. Željka Cvijanović kaže, najvažnije je da sve službe djeluju sinhronizovano. “Imamo našu Civilnu zaštitu, ali uvijek tako, spremni su i svi drugi koji po zadatku treba da reaguju u takvim situacijama.

Postoje situacije koje možete samo da pratite, da se spremate za tako nešto, ali znam da je Vlada uvijek intervenisala, intervenisaće i sada bilo da je riječ o određenom stradanju materijalnih dobara, ugrožavanju određenih usjeva, bilo čega drugog, objekata stambenih”, kaže predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović. Meteorolozi najavljuju nestabilan čitav maj. Od nedjelje nas čekaju obilne padavine, koje će trajati do srijede. Na sjeveru Srpske mjestimično će pasti i više od 100 litara kiše po metru kvadratnom.

Izvor: Atv

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!