Bijeljina: Miladin Savić iz Zagona proizvodi isključivo organsku hranu

Miladin Savić iz Zagona kod Bijeljine prije deset godina vratio se iz inostranstva sa željom da počne mirniji život na selu, koji će odgovarati i njemu i njegovoj porodici. U tome je uspio tako što je organizovao porodično poljoprivredno gazdinstvo, na kojem proizvodi isključivo organske proizvode.

Seoska idila i svakodnevna briga o biljkama koje uzgaja, daju mu mir koji je tražio po povratku iz inostranstva.

Porodično imanje Savić iz Zagona kod Bijeljine pretvoreno je u pravu malu organsku oazu.

Na površini od oko četiri hektara Miladin, zajedno s porodicom, uzgaja razne vrste voća i povrća, a prioritet mu je lješnik sa preko 1.600 stabala.

– Prvi zasad smo podigli prije devet godina, hektar lješnika, i on je već u punom rodu, i imamo ga kao sirovinu i prerađevinu za ulje. Ovaj drugi zasad je već u četvrtoj godini, on će u komercijalni rod ući za dvije godine, a aronija je već u punom rodu bila prošle godine – kaže Savić.

Ako se biljke tretiraju organskim preparatima teško je u početku, ali kaže da se rad i trud isplate, te da zemlja to zna višestruko da vrati.

– Kad smo razmišljali o uzgoju, planirali smo da bude bez otrova. Postoje već mikroorganizmi koji vraćaju imunitet biljki, stvaraju otpornost i odbijaju štetnike, i treba da se nabavi i kod nas u BiH – ističe Savić.

U neposrednoj blizini imanja nalaze se i nepregledna polja pod uljanom repicom, pa kod Miladina često borave i pčelari.

– Јedno vrijeme sam imao 300 košnica, sada negdje oko 140. Ovdje sam dovezao 53 komada na ispašu, probrao one najslabije, ali sad vidim da su i one prešle u dva nastavka, repica je izvrsna – navodi Sreten Pantić, pčelar.

Ono što Miladin želi da postane praksa, a sa čim je počeo prošle godine, to je da mu zainteresovani kupci dolaze u zasad i uberu sebi šta žele.

Planira da organizuje svojevrsne sajmove zdrave hrane, gdje će pored njega, svoje proizvode nuditi i drugi poljoprivrednici za koje zna da proizvode hranu koja nije tretirana klasičnim preparatima.

Izvor: rtrs.tv


This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!