Bivši ministar iz Ugljevika oštetio MUP za 260.000 KM!

NA suđenju bivšem ministru unutrašnjih poslova RS Radislavu Jovičiću, svedoci tužilaštva ispričali su da je on bio upoznat sa činjenicom da firma “Optel” nema bankarsku garanciju, ali je i pored toga s njom zaključen ugovor o nabavci opreme za UKT sistem radio-veza, čime je MUP oštećen za 260.000 KM.

Optužnicom Jovičić se tereti za nesavestan rad u službi, a direktor “Optela” Aleš Majkić za izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića. Radilo se o ugovoru koji je zaključen u septembru 2013. godine, vrednom 300.000 KM, po kome je MUP RS avansno platio “Optelu” 260.000 KM, ali im oprema nikada nije isporučena.

Jasna Kovačević, penzionisana radnica Uprave za materijalno-finansijske i imovinske poslove MUP RS, posvedočila je da je komisija sačinila dva zapisnika, a u jednom od njih u zaključku je navedeno da nema bankarske garancije. Taj zaključak, kako je rekla, izbrisan je na sugestiju njenih nadređenih. Zbog toga je u finalnom izveštaju navedeno da su ispunjeni svi uslovi i da se ide u posao sa “Optelom”.

– Rekla sam nadređenima da Majkić ne može da ispuni bankarsku garanciju. Nakon sastanka s ministrom, šefica Ranka Kovačević mi je rekla da iz izveštaja izbrišem sve u vezi sa bankarskom garancijom i traženjem menica – rekla je Kovačevićeva.

Ona smatra da je bilo rizično ulaziti u posao s firmom, koja ne može da izda garanciju, navodeći da se nikada nije susrela s praksom da se takvoj firmi avansno plaća.

– Pratila sam realizaciju ugovora i nekoliko puta zvala Aleša Majkića. Bukvalno sam ga pitala: “Jadan ne bio, jesi li ovo uplatio dobavljaču?” Odgovorio je da jeste, a posle je izbegavao kontakt sa mnom, pojašnjavajući da ima “veća instanca” – istakla je Kovačevićeva.

Sastanku su prisustvovale načelnica Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP RS Divna Lovrić i Sektora za računovodstvene poslove Ranka Kovačević. Obe su potvrdile da su Jovičića upoznale sa činjenicom da “Optel” nema bankarsku garanciju.

Lovrićeva kaže da je ministru prenela i sumnju da “Optel” finansijski ne stoji dobro.

– Ministar na to ništa nije rekao – istakla je Lovrićeva.

Ranka Kovačević tvrdi da je Jovičić naložio da se sačeka koji dan i da se stane s aktivnostima. Međutim, tri dana kasnije ugovor je zaključen i avans plaćen, a oprema nikada nije isporučena.

BEZ UTICAJA

RADISLAV Jovičić je svaku od svedokinja pitao da li je on lično ikada uticao na njih u smislu favorizovanja neke firme ili sugestija pri odabiru ponuđača. Sve tri su odgovorile da – nije.

TAJNI POSTUPAK

TOKOM suđenja moglo se čuti da je za nabavku opreme vođen pregovarački postupak, a zbog svoje specifičnosti dokumentacija je imala oznaku “tajno”.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!