Značaj krečenja stabala voćaka

Кrečenje debla voćaka je preventivna agrotehnička mjera koja štiti stabla biljaka od niskih temperatura zimi i prvih sunčevih zraka u proleće. Glavni razlog zbog kojeg se stabla voća kreče je sprečavanje pojave pucanja kore , kao i uništavanje mahovine i lišajeva koji su pogodni za prezimljavanje i razvoj štetnih organizama.

Zagrevanjem debla dolazi do širenja dubljih delova tkiva, koje ne prati širenje kore te ona puca. Dolazi i do kretanja sokova odnosno vegetacije u voćki, zagrejano deblo prevari voćku da krene sa vegetacijom a onda niska temperatura zaledi te sokove i pucaju kora i kapilari u stablu.

Кada se kreče voćke?

Obavezno krečenje vočaka u jesen i ako su stabla dobro okrečena, trebalo bi da kreč izdrži cijelu zimu. Drugi put se kreči u rano proljeće, kako bi ponovili I popravili kreč I time produžili njegovo dejstvo.

Recept:

5kg negašenog kreča

500g soli

250g sumpora

25 litara vode ukoliko se kreč nanosi četkom ili valjkom, 100 litara za prskanje prskalicom.

Ako se koristi negašeni kreč, 1 kg negašenog kreča se prvo gasi u 3 litre vode. Bela boja odbija sunčeve zrake, otežava zagrevanje debla i tako usporava kretanje sokova. Zato je važno da krečna mešavina bude što belja i da se zadrži što duže.

D.B.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!