SAHRANJEN SABAN SAULIC

U Beogradu je danas održana komemoracija i sahrana pjevača narodne muzike Šabana Šaulića, od koga su se oprostili porodica, prijatelji, ali i mnogobrojni estradni umjetnici uz riječi da je bio suprug, otac, deda, brat i prijatelj, pjevač sjete i radosti.

Komemorativni skup održan je u Skupštini Beograda, a Šaulić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Predsjednik udruženja estradnih umjetnika Srbije Dragiša Golubović naveo je na komemoraciji da je Šaulić bio “suprug, otac, deda, brat i prijatelj”.

“Bio je pjevač sjete i radosti, stvorio je stil vokalne interpretacije toliko ličan da drugima ništa drugo nije preostalo nego da probaju da ga kopiraju, više ili manje uspješno. Bio je uzor mnogim mladim pjevačima”, naveo je Golubović.

Kako je dodao, napravio je pjesme koje su postali nezaboravni hitovi, a mnogi značajni festivali Jugoslavije i Srbije pamte ga po sjajnim pjesmama.

“Pronio je slavu narodne pjesme širom svijeta. Po prirodi tih i emotivan, malo povučen i dovoljno mudar… Njegove oči bile su ogledalo njegove duše. Iskrile su kada je bio radostan i veseo. Baš takvog ga pamtimo svi mi i kolege s estrade. Teško će nam biti bez Šabana Šaulića, ali ostat će njegova pjesma koja će nadahnjivati buduće naraštaje pjevača i sve poklonike narodne pjesme”, kazao je.

Nakon njegovog oproštajnog govora, minutom šutnje odata je pošta Šauliću, a potom je o njemu govorila estradna umjetnica Zorica Brunclik.

“Dragi moj kume, moj prijatelju i moj kolega. Kada je u nedjelju odjeknula kao bomba vijest više ništa nije bilo isto. Zavladala je nevjerica, naši ljudi tuguju u cijelom svijetu, tuguje region, Srbija. Porodica je neutješna, prijatelji i kumovi. A kada kažem kumovi, prije nego što bilo šta kažem, razmišljam zašto si se ti kume odlučio za mene kada si bio tih i smiren, a ja sve suprotno”, navela je ona.

Prema njenim riječima, toliko toga je sa Šaulićem prošla za četrdeset godina, svaki uspjeh i njegov i njen podijelili su s porodicama.

“Ali smo dijelili i tugu kada smo ispraćali roditelje na vječni počinak, ti i tvoja porodica ste bili uz mene”, rekla je pjevačica.

Autor najvećih Šaulićevih hitova, kompozitor Rade Vučković naveo je da danas tuguje cijeli Balkan, milioni fanova, a jedan od njih je i on.

“Bio si moja vječita inspiracija sa svojom suzom u glasu koju si iskreno pustio. Najljepše svoje melodije napisao sam za tebe. Pjesme si dovodio do savršenstva, samo si ti to mogao, zato što si jedini i jedinstven i neponovljiv”, izjavio je Vučković.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Šaulić je poginuo 17. februara u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u jutarnjim satima na autoputu između Biefelda i Dusseldorfa, a u kojoj su učestvovala dva automobila.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!