Promovisan roman “Šetač u stroju” Ognjena Avlijaša

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini večeras je promovisan prvi roman Ognjena Avlijaša “Šetač u stroju” koji opisuje događaje sa studentskih protesta u Beogradu po okončanju ratova u BiH i Hrvatskoj.

“Simboličan je datum promocije – 22 godine od dana preuzimanja gradske vlasti u Beogradu, kada je pala ta nesretna petokraka i ispravljena istorijska nepravda iz 1944. godine sa pucanjem u čelo Isusa u kapeli Svetog Andreja na Belom dvoru”, rekao je autor novinarima.

Avlijaš je rekao da je to doba, nažalost, ostavilo i snajperski trag na prvom nekomunističkom gradonačelniku Beograda Zoranu Đinđiću. “Knjiga je o protestima, pomalo ljubavni roman i saga o prijateljstvu. Moji su se prijatelji u njoj prepoznavali i ima u njoj dosta i autobiografskog”, rekao je autor, dodajući da je tekst nastajao gotovo šest godina.

Prema njegovim riječima, protesti u kojima je učestvovao i o kojima piše su prve srpske demonstracije posljednjih 150 godina, a da ih neko nije organizovao, uz ocjenu da su sve ostale bile “kupljene” iz domaćih ili stranih centara moći. Avlijaš kaže da iskreno vjeruje da srpsko društvo nakon “pada petokrake” ide u pravcu evolucije, polako ka građanskom, evropskom društvu.

Ognjen Avlijaš rođen je u Sarajevu 1974. godine i po zanimanju je advokat.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!