Popodnevna dremka čuva srce

Ako ste se pitali koliko je zdrava popodnevna dremka i kako utiče na organizam, naučnici su konačno dali odgovor koji će se svideti brojnim spavalicama. Popodnevna dremka, naime, kako je predstavljeno na nedavno održanoj konferenciji Evropskog kardiološkog društva u Londonu, utiče na snižavanje krvnog pritiska.

Na konferenciji je rečeno da ne samo da snižava pritisak, već umanjuje šanse za srčani udar i druga kardiovaskularna oboljenja. U istraživanju je učestvovalo 400 muškaraca i žena koji su patili od povišenog krvnog pritiska. 

Istraživanje je pokazalo da je kod osoba koje imaju običaj posle podne da odspavaju, 24-satni gornji krvni pritisak prosečno bio za pet odsto niži u poređenju s pacijentima koji nisu spavali posle podne, prenosi portal Iflscience.com. 

I premda se ta razlika na prvi pogled čini malenom, voditelj studije Manolis Kalistratos je na konferenciji za novinare rekao da čak i “sniženje pritiska od 2 mm Hg smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 10 odsto”.

Ustanovljeno je da popodnevno spavanje smanjuje gornji krvni pritisak za 3 mm Hg po svakome satu spavanja, što je prosečno 5 mm Hg tokom popodnevnoga sna, a za poređenje, mala doza antihipertenzivnih lekova gornji krvni pritisak smanjuje za 5 do 7 mm Hg. 

Još jedan podatak koji ide u korist onima koji posle podne vole da dremnu – studija je pokazala da je duži san povezan s većim sniženjem krvnoga pritiska. Utvrđeno je da jedan sat sna daje najbolje rezultate. 

Kalistratos je primetio i nekoliko ograničenja studije kojima bi trebalo da se pozabave oni koji će u budućnosti sprovoditi istraživanja u ovoj oblasti. 

“Nažalost, poslepodnevno spavanje je navika koja danas predstavlja privilegiju za veliki broj ljudi koji svakodnevno rade od devet do pet ili kasnije, a i dnevna rutina je intenzivnija”, kazao je Kalistratos.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!