Naučni rad banjalučkog studenta na Međunarodnom kongresu u Moskvi

BANJALUKA – Student pete godine Medicinskog fakulteta u Banjaluci Igor Lepir, koji je i stipendista Fonda “DR Milan Jelić”, predstaviće naučni rad “Prognostička značajnost BRAF mutacija kod pacijenata oboljelih od melanoma” na Međunarodnom kongresu studenata medicine u Moskvi, koji će biti održan u aprilu.

Lepir, koji već ima tri objavljena rada iz oblasti anatomije, patologije i neurologije, rekao je Srni da mu je odlazak na kongres u Moskvu veliki izazov, te da su ovakve prilike idealne da se predstavi potencijal mladih naučnika iz Republike Srpske.

On je naglasio da njegov odlazak u Moskvu finansiraju dekan i Medicinski fakultet, te da mu sve to pruža mogućnost da predstavi svoje istraživanje i ustanovu u kojoj se školuje.

Lepir je napomenuo da je bavljenje naučnim istraživanjem dostupno studentima, ukoliko oni to žele i imaju afinitete.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

“Imao sam lično priliku da sarađujem sa izuzetnim mentorima, koji su me mnogo naučili, bili velika podrška i pomogli mi u realizaciji mojih ideja”, priča ovaj student medicine, koji je sa prosjekom ocjena 9,97 ove godine prvi na rang listi stipendista Fonda.

Osim naučnog rada koji će predstaviti u Moskvi, Lepir je istakao da je ponosan i na tri naučna rada koja su objavljena u cjelosti, te dva rada koja čekaju objavu, a već su predstavljena na kongresima u Holandiji, Bugarskoj i Republici Srpskoj.

Trenutno učestvuje u organizaciji prvog kongresa studenata medicine u Banjaluci, a u avgustu ga čeka odlazak u Tunis gdje će u okviru studentske razmjene obavljati praksu u jednoj od bolnica u ovom gradu.

Lepir je napomenuo da je tokom dosadašnjeg studiranja najviše pažnje posvetio proučavanju određenih karakteristika tumora, koje su mu kao studentu dostupne, te da je radio i istraživanja o amiotrofičnoj lateralnoj lateralnoj sklerozi (ALS) – rijetkoj neurološkoj bolesti kojoj je trenutno etiologija nepoznata, a samim tim i adekvatna terapija.

“Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci imaju dobru priliku da tokom bavljenja naučno-istraživačkim radom više izuče oblast koja ih interesuje, te tako iskažu svoj potencijal i daju doprinos razvoju medicine”, rekao je Lepir.

On je dodao da mu je želja da upiše doktorske studije, nastavi naučno-istraživački rad, te završi specijalizaciju koja ga bude najviše interesovala.

“Medicina je veoma široka oblast. Još sam bez konačne odluke o specijalizaciji, ali me trenutno interesuje nekoliko oblasti, prvenstveno hirurških“, rekao je Lepir.

On je naveo da je već četvrtu godinu stipendista Fonda “Dr Milan Jelić” što mu mnogo znači, jer je to jedna od najboljih nagrada i dobar način da se motivišu mladi ljudi da rade i više i bolje. 

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!