Zbog sve obilnije kiše u Tuzlanskom kantonu građani strahuju od novih klizišta

Stanovnici zeničkog naselja Babino već godinama vode bitku sa istim problemima.

Preko 3000 vozila svakodnevno saobraća po skoro neiskoristivom lokalnom putu, a da bi problem bio veći, svako malo se aktivira i klizište, neposredno iznad kuća u kojima mještani žive. Apeluju, protestuju, mole nadležne da riješe krizno stanje, ali tu je tek početak novog problema. Ko je nadležan, Grad Zenica ili Zeničko-dobojski kanton?
Zbog intenzivnih padavina posljednja dva dana, građani Tuzlanskog kantona strahuju od klizišta koja već dugi niz godina ugrožavaju porodične kuće, ali i poslovne objekte.

Lokalne rijeke zbog izlijevanja već su poplavile poljoprivredna zemljišta na području opštine Srebrenik, a u Lukavcu je jedan od lokalnih mostova usljed izlijevanja rijeke oštećen.
U Tuzlanskom kantonu je proglašeno vanredno stanje od Opštinskog štaba civilne zaštite Opštine Lukavac, posebno zbog činjenice da se i narednih dana najavljuju padavine.

U porastu su brojni vodostaji, posebno na rijeci Spreči, naveli su iz Kantonalne uprave civilne zaštite TK.

Na području opštine Gračanica rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta. Svi lokalni vodotoci su u porastu. Nema poplavljenih stambenih i infrastrukturnih objekata, navodi se u izvještaju civilne zaštite.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!