Vandalski čin na groblju u Janji

Nakon jučerašnjih Zadušnica, kada su hrišćanski vjernici davali pomen preminulima, danas na pravoslavnom groblju u Janji jeziva slika. Tri spomenika su oskrnavljena, jedan potpuno iščupan iz postolja, a na još dva su polupani i zapaljeni cvjetni aranžmani. Policija je izvršila uviđaj, a mještani i srodnici su u šoku.

Petar Jović, kome je majčin grob oskrnavljen i paljen kaže da ne shvata ko je to mogao uraditi, da ne sumnja ni na koga pojedinačno, ali je šokiran postupkom.

“Šta su im mrtvi krivi, ne daju ni mrtvima mira”, komentariše u nevjerici gledajući spomenik.

Ovo nije prvi put da se u Janji dešavaju incidenti na pravoslavnom groblju. Stoga nadležni razmišljaju i o postavljanju kamera. 

“Ovo je treći put da spomenici bivaju oskrnavljeni na ovakav način. Vjerovatno je ovo djelo ljudi koji na taj dan ne misle dobro svojom glavom i eto desi se šta se desi. Mi inače ovdje nemamo nekih problema i u dobrim odnosima živimo. Čekamo sada da nadležni urade svoje i pronađu izvršioce, kako bi, prije svega, oštećeni koliko toliko našli utjehe i kako bi vratili povjerenje ljudima”, kaže Slavko Novaković, predsjednik Građevinskog odbora groblja.

Prije 5 godina u sličnom rušilačkom djelu je srušeno pet spomenika, a prije dvije godine vandali su polupali cvjetne aranžmane.

“Do sada je bilo više počinilaca u sličnim krivičnim djelima, mislim da je i sada to slučaj, ovo nije djelo jednog čovjeka. Na određeni način je organizovano, linijski uzeto od kraja do kraja groblja. Ista strana groblja kao i prošli put, sve se poklapa sa prethodnim slučajevima vandalizma, pa vidjećemo šta će dalje reći istraga”, dodaje Novaković. 

“Probaćemo ovo da saniramo i popravimo štetu, to je na nama. Ako uspiju nadležni da pronađu počinioce, dobro i jeste, ako ne, nikom ništa”, kaže Petar Jović.

Djeluje da su spomenici koji su bili na meti vandali birani nasumično, pravolinijski, a svi se nalaze na strani groblja gdje nema kuća u blizini.

(BN TV)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!