SLUŽEN POMEN I POLOŽENO CVIJEĆE NA MJESTU STRADANJA PRIPADNIKA JNA U TUZLI

Na Brčanskoj malti u Tuzli služen je pomen poginulim pripadnicima JNA ubijenim prije 32 godine u mučkom napadu muslimanskih snaga dok su se, po prethodnom dogovoru, mirno povlačili iz tuzlanske kasarne.

Prethodno su na mjestu stradanja na Brčanskoj malti položene bijele ruže i zapaljene svijeće.

Obilježavanju ovog istorijskog događaja od republičkog značaja prisustvovali su članovi porodica ubijenih vojnika, preživjeli učesnici “Tuzlanske kolone”, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Pomenu je prisustvovala i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici zajedničkih institucija na nivou BiH iz srpskog naroda, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović, načelnik Lopara Rado Savić, te brojni građani koji su autobusima stigli iz Bijeljine.

Tokom skupa povodom obilježavanja 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli i egzodusa srpskog naroda iz tuzlanske regije primijetno je bilo pojačano prisustvo policije.

Nakon pomena, okupljeni su iz Tuzle krenuli za Bijeljinu, gdje će na groblju u Pučilama u 12.30 časova, ispred spomen-kosturnice, biti služen parastos ubijenim vojnicima te položeni vijenci i cvijeća.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu.

Tom prilikom su ubijena 54 pripadniika JNA, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Od 1992. do 1995. godine ubijeno 1.265 Srba sa područja tuzlanske regije, dok je oko 80.000 protjerano sa tog prostora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!