Rudari RMU Banovići prekinuli štrajk, nastavljaju pregovore s Upravom

Rudari Rudnika mrkog uglja Banovići, koji su posljednja tri dana štrajkovali nezadovoljni smanjenjem plata, prekinuli su večeras štrajk.


Njihova odluka o prekidu štrajka uslijedila je nakon šestosatnog sastanka s Upravom Rudnika. Kako su pojasnili, narednih dana će se nastaviti pregovori kako bi se utvrdilo je li zakonita odluka uprave o smanjenju plata. Rudar Nesad Pozderović nezadovoljan je uslovima rada. “Uslovi su nikakvi, ali takve uslove treba platiti. Ali, nema para.

Mi smo ipak pristali na takve uslove. Podobni se guraju, pojedinci napreduju. Ja radim 11 godina i drugi sam kopač. Ovaj problem ne traje tri mjeseca nego tri godine. Treba što prije riješiti status jamskih radnika.

Nama je sada ugrožena egzistencija”,kaže Pozderović. Problemi su, tvrde rudari, veliki i ne odnose se samo na smanjenje plata. “Sramota je da moj direktor zaradi šest plata jednog radnika iz proizvodnje. Imamo i mi djecu. Sramota”, ogorčen je rudar Enes Turić. Podršku rudarima pružio je i devedesetogodišnji Merim Bajrić. “Ovdje neće niko ništa rušiti, ali rudari svoja prava moraju tražiti”, kazao je. S druge strane, aktualna vlast u TK tvrdi da su protesti rudara politički motivisani.

Izvor: Agencije

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!