RiTE Ugljevik – Polaganjem vijenaca obilježena godišnjica najveće tragedije ugljevičkog rudnika

Povodom obilježavanja Dana rudara radnici Rudnika i predstavnici Sindikata RiTE Ugljevik danas su na spomen – obilježju u Mezgraji položili vijence i odali počast rudarima stradalim u najvećoj tragediji od osnivanja ugljevičkog rudnika.

“Ovdje smo danas ispred spomenika tragično stradalim rudarima koji su se prije 69 godina utopili u jami “Mlini”. Želimo da, kao i svake godine, uoči slave rudara Svete velikomučenice Varvare, naše zaštitnice, odamo počast stradalima u toj tragediji, najvećoj od kako postoji naš rudnik, koji ima preko 120 godina dugu tradiciju”, rekao je Perica Torlaković, rukovodilac smjene na Rudniku.

Podsjetimo, u jami “Mlini” 1954. Godine, usljed naglog potapanja jame, stradala je cijela jedna smjena rudara koji su u tom momentu bili u jami. 15 ljudi izgubilo je život, a ispumpavanje vode i vađenje rudara trajalo je 76 dana.

Tom prilikom poginuli su Neđo Manojlović, Slavko Manojlović, Tomo Radovanović, Čedo Stanković, Jovo Ristić, Milan Vasilić, Nebojša Marinković. Ibro Mujezinović, Rizvan Softić, Hasan Haračić, Mehmed Bilalić, Meho Bećić, Ahmet Husić, Smail Smailović i Nezir Brkić.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!