Pucnjava u džamiji, najmanje 40 mrtvih!

Najmanje 40 ljudi je poginulo u pucnjavama koje su se dogodile u dvije džamije u mjestu Krajstčerč na Novom Zelandu, prenijeli su svjetski mediji.

Napadač je uhapšen, kao i još tri osobe.

Mediji su prenijeli da je policija deaktivirala nekoliko improvizovanih eksplozivnih naprava koje su bile zakačene za motorna vozila. “Napadač je upao u džamiju Masdžid Al Nor desetak minuta po početku molitve i otvorio vatru. Ispalio je desetine, ako ne i stotine metaka.

On je bijelac, plave kose, niskog rasta, nosio je šlem i pancir”, rekao je očevidac Ahmad al-Mahmud. Pucnjava se dogodila i u džamiji Linvud Masdžid. Svjedoci kažu da su vidjeli muškarca koji nosi kamuflažno odjelo i kacigu kako izlazi iz džamije poslije pucnjave, a nepotvrđeni izvještaji upućuju na pronalazak bombe u neposrednoj blizini.

Policija je uhapsila četiri osobe, uključujući i jednu ženu, a javni objekti su zatvoreni kao i sve džamije na Novom Zelandu. Jedan od napadača je identifikovan kao Brenton Tarant, a mediji prenose da je on na svom Fejsbuk profilu uživo prenosio napad, za koji je sam istakao da je terorističke prirode.

Lokalno stanovništvo muslimanske vjeroispovesti je navodno jurilo napadača iz Linvud džamije i pucalo na njega, prije nego što se odvezao motornim vozilom.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!