PROSLAVLJEN NAJRADOSNIJI ROMSKI PRAZNIK – ĐURĐEVDAN (Foto)

Najradosniji romski praznik Đurđevdan proslavljen je danas u Bijeljini tradicionalnim urankom i bacanjem vrbovih vjenčića u vodu, u organizaciji Udruženja za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”.
Dragan Joković koji je na čelu ovog udruženja ocijenio je kao ohrabrujuće to što se iz godine u godinu položaj Roma popravlja. 

“Imamo 150 djece u osnovnim, devet u srednjim školama i dvoje na fakultetu. Uz pomoć međunarodnih organizacija mnogobrojnim romskim porodicama obnovljene su ili izgrađene kuće, a zahvaljujući donatorima i lokalnoj upravi napravljen je plastenik za proizvodnju povrća u kojem je zaposleno 10 Romkinja”, rekao je Joković. 

Na Đurđevdan se slavilo uz igru, pjesmu i bogatu trpezu, a djeci su podijeljeni paketići sa slatkišima i jajima obojenim u crveno koje su pripremili zaposleni i korisnici Dnevnog centra za djecu koja žive ili rade na ulici ili su u riziku da postanu. 

Članovi “Otaharina” i učesnici slavlja poželjeli su svima koji proslavljaju Đurđevdan mnogo radosti, zdravlja i blagostanja pozdravom – Bahtalo Ćo Đurđevdan! /Srećan Đurđevdan!/. 

Iz Udruženja navode da je Đurđevdan praznik radosti kojim se ispraća zima i dočekuje proljeće, uz niz rituala i simbolike – cvijeće za plodnost i rađanje, voda za brisanje grijeha i novi početak, te vatra za bolje dane.

ĐURĐEVDAN
ĐURĐEVDAN
ĐURĐEVDAN

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!