Proizvodnja duvana na koljenima, Semberci očekuju veću podršku

Proizvodnja duvana u Srpskoj već dugo je na koljenima, a nadu za opstanak polažu u povećanje podsticaja naredne godine, što bi posebno obradovalo stotine domaćinstava u Semberiji koja na ovaj način prehranjuju porodicu.

Vršilac dužnosti direktora bijeljinskog “Duvana” Čedo Gotovčević rekao je za “Glas Srpske” da očekuju subvencije u iznosu od 350.000 maraka.

– Prije 15 godina podsticaj je bio marku i po kilogramu, dok je posljednjih godina spao na samo 0,25 maraka – kazao je Gotovčević.

Prema njegovim riječima, jedina su firma u Srpskoj koja se bavi organizovanom proizvodnjom, a ove godine otkupili su 217 tona.

–  Moram da naglasim da među 100 kooperanata od kojih otkupljujemo duvan nažalost ima i onih koji ne ispunjavaju uslove za podsticaj, jer nemaju protivgradnu zaštitu i nisu registrovali gazdinstva. Dogodine bi prema računici trebalo da bude subvencionisano oko 210 tona, odnosno kooperantima bi trebalo da pripadne oko 1,60 maraka po kilogramu – rekao je Gotovčević dodavši da su ove godine imali i od grada Bijeljine podsticaj od 25 feninga.

Semberija je pogodno područje za proizvodnju duvana, zbog čega su mnogi domaćini uložili dosta novca i truda da bi nabavili savremenu mehanizaciju i sušare.

Jedan od njih je i Dragan Jović iz Srednje Čađavice, koji uzgaja duvan od 1976. godine, a za “Glas Srpske” naglašava da je ovo težak i mukotrpan posao, a ove godine pratile su ih vremenske neprilike na koje su navikli.

 – Od sadnje do branja imali smo problema, na njivi je uvijek nevolja. Proizvodnja duvana u Semberiji ima dugu tradiciju pa evo i moja porodica na ovaj način puni kućni budžet. Podsticaji su nešto što uliva nadu u bolje sutra – rekao je Jović.

Da od ove vrste proizvodnje mnogi dižu ruke jer nije rentabilna govori podatak da je 2017. godine otkupljeno 700 tona, više od tri puta nego ove godine.

Prinos i kvalitet     

Čedo Gotovčević smatra da je ova godina bila specifična zbog vremenskih neprilika, a sadnja duvana je kasnila skoro dva mjeseca.

– Zbog velike vlažnosti nismo mogli ući u njive pa su radovi kasnili, sve to prouzrokovalo je i slabiji rast biljaka, a nakon toga u julu imali smo sušni period. Ovogodišnji prinos umanjen je za 30 odsto, iako smo mislili da bi mogao biti prepolovljen. Ipak zadovoljni smo ovogodišnjim kvalitetom duvana koji je puno bolji nego lani – rekao je Gotovčević. 

(Glas Srpske)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!