POČEO PROGRAM PRIPREME MALIŠANA ZA ŠKOLU

Bijeljinski Vrtić “Čika Jova Zmaj” otvorio je danas vrata za 240 budućih prvačića koji će naredna tri mjeseca, do 31. maja, usvajati osnovna znanja i vještine koja će im pomoći da se lakše snađu kada krenu u osnovnu školu.

Dočeku mališana prisustvovala je i načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović, koja je mališanima poželjela uspješan boravak u vrtiću.

Ona je naglasila da je ovo program za djecu koja nisu bila obuhvaćena nekim institucionalnim organizovanim radom, jer mališani koji već idu u vrtić kada pređu u stariju grupu prolaze program pripreme za polazak u školu.

“Riječ je, u suštini, o jednoj pedagoškoj intervenciji, o podršci roditeljima djece koja ne pohađaju vrtić, koji je posebno dragocjen u ruralnim sredinama, gdje ne postoje predškolske ustanove”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da je osnovni cilj programa priprema mališana za početak obaveznog osnovnog obrazovanja.

“Roditelji obično očekuju da će djeca nakon ovog tromjesečnog programa naučiti slova i brojeve, što u suštini nije cilj – cilj je da se mališani ohrabre i pripreme za polazak u školu, koji treba da im ostane u lijepom sjećanju”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Fondacija “Spasimo djecu” /Save the children/ obezbijedila sredstva za potrošni materijal, dok će Ministarstvo snositi troškove naknada vaspitača.

Direktor Javne ustanove “Čika Jova Zmaj” u Bijeljini Slaviša Vujanović rekao je da se u ovom vrtiću već 10 godina realizuje program pripreme za polazak u školu i da je kroz njega do sada prošlo oko 2.500 djece.

“Radićemo u tri objekta vrtića – u centralnom, u novom objektu `Mali Princ` na Ledincima i u objektu `Sunce` u Dvorovima. U saradnji sa Osnovnom školom `Knez Ivo od Semberije` program će biti realizovan i u toj obrazovnoj ustanovi”, pojasnio je Vujanović.

Vujanović je rekao da će program biti izvođen u devet grupa, svakog radnog dana u trajanju od po tri časa.

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ove godine odobrilo je besplatan boravak za svu djecu čiji su roditelji konkurisali i snosiće troškove plaćanja vaspitača i didaktičkog materijala potrebnog za rad i boravak djece u vrtiću, dok će tekuće troškove snositi lokalna zajednica i vrtić”, naveo je Vujanović.

Vrtić “Čika Jova Zmaj” u Bijeljini radi u pet objekata – tri su na području grada i dva u mjesnim zajednicama Dvorovi i Janja Novo naselje, a kapaciteti, koji su trenutno popunjeni, jesu oko 550 djece.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je 337.000 KM za tromjesečni program pripreme za polazak u školu, koji će biti sproveden u 39 predškolskih ustanova i 74 osnovne škole u Republici Srpskoj.

Programom je obuhvaćeno 4.353 djece, što predstavlja oko 45 odsto od ukupnog broja djece u Republici Srpskoj koja u septembru treba da krenu u prvi razred.

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!